ACN Barcelona – L’hospital Sant Joan de Déu ha alertat d’un augment “preocupant” dels trastorns mentals en infants i joves en el marc de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental. El centre barceloní ha presentat la dades assistencials corresponents a l’any passat i, segons els seus responsables, s’ha consolidat com a “primera institució” en l’àmbit de la salut mental arreu de l’estat espanyol. En concret, els 21 dispositius dedicats a aquest àmbit a Espanya van atendre, l’any passat, 158.250 persones, entre les quals 26.004 joves i nens. A Catalunya hi va haver 28.986 atencions, amb un total de 4.000 ingressos.
El psiquiatre Josep Pifarré, director corporatiu assistencial de Sant Joan de Déu, ha assegurat que l’increment en el nombre de casos i la “morbiditat” elevada -la quantitat de persones afectades- converteixen la salut mental en un dels “reptes principals” del sistema sanitari i social.
En el cas dels més joves, segons Pifarré hi ha hagut un augment tant de la freqüència dels problemes de salut mental com de la gravetat en alguns casos, una realitat que implica la “necessitat de nous abordatges”.
Així, i a parer del psiquiatre, factors com “l’impacte de les xarxes socials”, l’exposició “excessiva” a pantalles, el ‘cyberbulling’ o la manca de xarxes familiars i de suport “extenses” a causa “del ritme de la vida actual” obliguen a treballar “en la prevenció i la promoció de la salut mental”.
En paral·lel, l’augment des intents de suïcidi i de les autolesions, els trastorns depressius, de conducta i de conducta alimentària forcen a “explorar nous models d’atenció”.
<strong>Lluny de la normalització</strong>
D’altra banda, Pifarré celebra que cada vegada més gent “s’atreveixi a parlar i demanar ajuda” però ha considerat que encara s’està “lluny” de la normalització del problema. “Hi ha molts pacients que encara continuen sense diagnòstic i, per tant, sense tractament adequat”, ha alertat.
El centre hospitalari alerta, també, que “l’estigma social” associat a les malalties mentals es manté “ben present en entorns laborals”, on “moltes persones” es veuen “forçades” a ocultar els problemes tant durant les entrevistes de feina com un cop contractades.