Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024
Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024

Sánchez respon als crítics que l’acord amb ERC és bo per a Espanya i veu la presidència d’Illa com un “canvi sistèmic”

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat des de Pequín l’acord amb ERC per a un finançament singular, i ha rebatut les crítiques de barons socialistes Javier, que dissabte li va retreure que les seves decisions beneficien el PSC però perjudiquen el PSOE en el conjunt de l’Estat. Sánchez ha recordat que cal “no cultivar el greuge” i que “el que es bo per a Catalunya és bo per al conjunt del país i a l’inrevés”. ” Avui, 11 de Setembre, afortunadament tenim una persona, Salvador Illa, que aposta per la convivència entre catalans i la integració de Catalunya al projecte comú que anomenem Espanya”, ha dit, i “crec que això és probablement un dels canvis sistèmics que ha aconseguit aquest govern i que es veurà quan avanci el temps”.

Preguntat en roda de premsa per les crítiques de Lambán i de Page al Comitè Federal del PSOE, Sánchez ha recordat que ell “sempre ha defensat” que després del que va passar el 2017 “la política ha d’extreure conclusions i lliçons d’aquell moment tan difícil” que va suposar “la crisi institucional més difícil que hem viscut en els últims 45 anys de democràcia”.

Publicitat

Per tant, segons Sánchez, cal “no cultivar el greuge i la confrontació territorial entre comunitats autònomes”. “Això és el que està fent el govern d’Espanya amb resultat evident, amb mesures difícils com els indults i la llei d’amnistia, però que han donat fruits, perquè la pròpia societat catalana està abraçant i donant suport majoritàriament a aquestes polítiques i al projecte de país que hem posat en marxa”, ha dit.

Segons Sánchez, ell és un ferm convençut que “el que es bo per a Catalunya és bo per al conjunt del país i a l’inrevés”. “La dialèctica de que són vasos comunicants i que si és bo per a un és dolent per a la resta és el que ens va portar al 2017, i jo no vull repetir aquest camí”, ha dit.

En aquest sentit, ha afirmat que cal “treballar conjuntament”, perquè “Catalunya representa prop del 20% del PIB del nostre país, i perquè pot ser un motor més que afegim al creixement econòmic i a la transformació i avenç del conjunt d’Espanya”.

<strong>Governar sense pressupostos</strong>

Preguntat per si pensa seguir governant malgrat que no obtingui prou suports per aprovar els pressupostos generals de l’Estat per al 2025, Sánchez ha recordat que pensa presentar els comptes al Congrés, i ha destacat que el seu govern “per convicció i per necessitat està constantment estenent ponts a tots els grups parlamentaris per tirar endavant totes les reformes, no només les que tenim acordades al programa de govern de coalició, sinó també les que ens mana la Unió Europea per rebre els fons europeus”.

“De fet, crec que hem aconseguit importants reformes amb l’acord de múltiples partits i amb pau social”, ha dit recordant les pensions i la reforma laboral. “Per tant, des del punt de vista de govern hi ha el màxim respecte i col·laboració, i estenem ponts amb tots els grups parlamentaris tret d’un” (Vox).

<strong>”No renunciarà al full de ruta”</strong>

En tot cas, segons Sánchez, independentment del fet que pugui aprovar els pressupostos “el govern d’Espanya, com a poder executiu, no renunciarà a un full de ruta, a una agenda en aquest curs polític que hem fixat en sis prioritats: competitivitat, creació d’ocupació, blindatge de l’Estat del Benestar, situar ‘habitatge com a principal prioritat i treballar per la pau a Ucraïna i Orient Mitjà, i continuar amb la nostra agenda d’igualtat entre homes i dones”.

<strong>Defensa el sector porcí</strong>

Sánchez ha fet balanç del seu viatge oficial a la Xina, on s’ha reunit amb el president Xi Jinping. que ha estat “especialment profitós” amb la signatura de vuit acords que “transcendeixen la cooperació bilateral i arriben a la Unió Europea”. “Encara que entre nosaltres existeixin diferències, els punts en comú són més importants, i per això hem de continuar cooperant”, ha dit.

Ha destacat també les relacions econòmiques i la signatura d’un acord amb l’empresa Envision Energy per la fabricació d’electrolitzadors per a hidrogen verd, amb una inversió de prop de 1.000 milions d’euros a Ciudad Real, una “aposta conjunta” que “consolida el lideratge d’Espanya en hidrogen verd”.

<strong>”No volem una guerra comercial”</strong>

El president espanyol ha admès que està “preocupat” pel dèficit comercial d’Espanya respecte a la Xina, i ha recordat que l’Estat aposta per l’obertura comercial i per la resolució acordada dels conflictes comercials. “No volem una guerra comercial que no beneficiaria ningú”, ha dit en relació a la possible guerra d’aranzels per la intenció de la Unió Europea de gravar els cotxes xinesos i l’amenaça de Xina sobre les importacions de carn de porc.

“Espanya vol jugar un rol constructiu, d’estendre ponts, perquè crec que no convenen guerres comercials i que hem de trobar una solució de compromís i negociació que estic convençut que aconseguirem per afiançar la relació comercial entre la una i la Unió Europea”, ha dit a preguntes de la premsa xinesa.

En aquest marc, Sánchez ha afirmat que els cotxes elèctrics xinesos són “de matrícula d’honor” i “francament avançats”. “Crec que les marques europees hem d’aprendre mot de la tecnologia i els avenços produïts per les marques xineses”, ha recordat, alhora que ha recordat que un dels objectius del seu viatge ha estat atraure inversió xinesa a Espanya.

Pel que fa a les exportacions de carn de porc per part de les empreses espanyoles, ha recordat que no va parlar directament amb Xi Jinping de la qüestió, però també que en aquest viatge ha expressat a les autoritats xineses la seva “sorpresa” pel fet que s’hagi involucrat en aquesta acció comercial un sector com el de la carn de porc que “no té res a veure” amb la qüestió. “Seguirem treballant per estendre ponts, però la negociació continua oberta i el sector porcí pot tenir la garantia que el govern d’Espanya defensarà els seus interessos”, ha dit.

<strong>Aposta per “reconsiderar” els aranzels als cotxes xinesos</strong>

En aquest sentit, Sánchez ha apuntat que considera que els estats membres de la Unió Europea i la Comissió Europea han de “reconsiderar” la seva intenció d’imposar aranzels als cotxes elèctric xinesos. “No necessitem una guerra comercial”, ha dit, i “Espanya serà constructiva per trobar una solució de compromís”.

<strong>Demana “marge de mediació” fins a final d’any sobre Edmundo González</strong>

Sánchez també ha fet referencia a l’asil que l’Estat ha atorgat a l’opositor veneçolà Edmundo González i a la moció del PP que el Congrés aprovarà aquest dimecres amb el suport del PNB i que l’insta a reconèixer González com a president de Veneçuela.

“Crec que hi ha dues dimensions, una d’humana i una altra de política, i la pregunta que ens hem de fer és que si una persona demana asil al govern d’Espanya i haguéssim dit que no, quina hauria estat la reacció justificada de l’oposició i del conjunt de la societat espanyola?”.

Segons Sánchez, l’asil a Edmundo González és “un gest d’humanitat” i “un compromís civil humanitari de la societat espanyola i el seu govern amb persones que, per desgràcia, estan patint persecució”.

En aquest sentit, i responent a una pregunta sobre la moció del PP per al reconeixement de la victòria d’Edmundo González que s’aprovarà al Congrés, , ha recordat que el seu govern “ha estat clar” demanant la publicació de les actes i no reconeixent la victòria de Nicolás Maduro. “Fem una cosa molt important: treballar per la unitat a la Unió Europea perquè això ens permeti tenir marge de mediació d’aquí a finals d’any per trobar una sortida que vehiculi la voluntat a les urnes del poble veneçolà”.

En aquest marc, ha acusat els populars d’oposar-se sistemàticament a tot el que faci el govern. “És el de sempre, dir que no a tot, com sigui, on sigui i malgrat qui sigui”. “Si donem asil perquè donem asil, i si no perquè no, i crec que queden despullats per la seva incongruència”, ha dit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió