ACN Madrid / Brussel·les – El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han mantingut converses en el marc de la cimera del G20 que celebra a Rio de Janeiro (Brasil) per intentar desbloquejar el nomenament de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, com a vicepresidenta del pròxim executiu comunitari. Fonts de la Moncloa confirmen que l’equip de Sánchez està “treballant, parlant i empenyent” per tal d’esquivar el veto del Partit Popular Europeu (PPE) a la candidata socialista. D’altra banda, fonts properes a l’equip de Ribera neguen que els socialistes europeus hagin ofert donar llum verda al candidat del govern d’extrema dreta d’Itàlia, Raffaele Fitto, a canvi que el PPE aprovi Ribera.
En aquest sentit, defensen que el context internacional és “molt complicat” i argumenten que l’entrada en vigor de la pròxima CE és urgent davant el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca, la guerra comercial amb la Xina o l’escalada de l’agressió russa sobre Ucraïna. “Cal una UE forta, unida, que s’allunyi de la inestabilitat”, subratllen.
Les negociacions entre Sánchez i Von der Leyen arriben pocs dies abans que el nou executiu comunitari s’hagi de votar en bloc en el ple del Parlament Europeu a Estrasburg de la pròxima setmana, segons el previst.
Abans de votar-se, tots els candidats han d’obtenir el vistiplau de les comissions de l’Eurocambra que els van avaluar durant les audiències. Per ara, han obtingut llum verda 18 dels 26 candidats a comissaris, i queden pendents d’avaluar els sis designats per a les vicepresidències executives -entre els quals hi ha Ribera-, i el candidat del govern d’Hongria de Viktor Orbán, Olivér Várhelyi, a qui els eurodiputats han demanat que contesti més preguntes per escrit per a poder tornar a valorar la seva candidatura.
L’avaluació dels sis vicepresidents s’havia de fer la setmana passada, després que populars, socialistes i liberals de l’Eurocambra tanquessin un acord per tal de decidir sobre els candidats als llocs amb més de l’executiu comunitari conjuntament i un cop finalitzades totes les audiències.
Tanmateix, la pressió del PP espanyol i les seves crítiques sobre Ribera per la gestió de la crisi de la dana al País Valencià van provocar que el PPE forcés posposar fins a aquesta setmana la decisió sobre la socialista i la resta de candidats a vicepresidents. Per ara, encara no hi ha una data establerta per avaluar-los.
Dimecres passat els populars europeus van posar dues condicions sobre la taula per decidir sobre la candidatura de Ribera: que doni explicacions al Congrés sobre la seva gestió de la dana -cosa que farà el pròxim dimecres a petició pròpia- i que es comprometi a dimitir si és imputada pel cas.