Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Sánchez i Macron augmenten la pressió per suspendre l’enviament d’armes a Israel per aconseguir un alto el foc

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Pedro Sánchez i Emmanuel Macron han demanat aquest divendres la suspensió de l’enviament d’armes a Israel per aconseguir un alto el foc a Gaza, Cisjordània i el Líban. El president del govern espanyol i el de la república francesa ho han dit durant la roda de premsa posterior a l’onzena cimera els països del sud de la Unió Europea, el Med 9, en què han participat, a més d’Espanya i França, Croàcia, Xipre, Grècia, Itàlia, Malta i Eslovènia i Portugal. La trobada ha tingut lloc a la localitat grega de Paphos. Després de la cimera els participants han signat un manifest conjunt en què condemnen els atacs a cascos blaus i en què insten els diferents actors a facilitar l’arribada d’ajuda humanitària a les víctimes del conflicte.

Al manifest no es fa referència a la suspensió de l’enviament d’armes a Israel reclamant per Sánchez i Macron, en unes declaracions que han fet just abans de la cimera de caps d’estat i de govern de la UE que tindrà lloc dijous i divendres vinent i de la reunió de ministres d’Exteriors de dilluns.

Publicitat

L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha plantejat als vint-i-set, en aquest sentit, una condemna als atacs d’Israel contra instal·lacions de l’ONU, una proposta que arriba just després que l’entitat acusés Tel-Aviv de llançar un atac deliberat contra el seu quarter general al sud del Líban.

A la roda de premsa posterior al Med 9, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat “taxativament” aquest atac. “És inacceptable, és rebutjable i exigim el cessament de la violència contra els cascos blaus”, ha afirmat el cap de l’executiu d’Espanya.

<strong>Preocupació extrema</strong>

Els líders del Med 9 consideren la situació a l’Orient Mitjà “greument alarmant” i expressen la “preocupació extrema” per l’escalada de la confrontació militar entre Israel i Hezbollah. Condemnen les baixes civils, la destrucció d’infraestructures civils i “l’alt nombre” de desplaçats, alhora que urgeixen els participants en el conflicte a respectar les lleis internacionals i les lleis humanitàries internacionals “en totes les circumstàncies”.

Així, els líders dels nou països consideren que el llançament de míssils de Hezbollah a territori israelià “s’ha d’aturar” i que la “sobirania” tant d’Israel com del Líban han de ser “preservades i garantides”. Alhora alerten que qualsevol nova intervenció militar “agreujaria dramàticament la situació”.

En aquest sentit també condemnen “fermament” l’atac amb míssils de l’Iran a Israel i criden els contendents a actuar “amb responsabilitat” i a “abstenir-se” de noves accions militars.

També es mostren “compromesos” en la consecució d’una pau “duradora i sostenible” que a parer dels líders del Med 9 passa per “la solució dels dos estats”. Alhora celebren els “esforços” del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, “en la persecució d’una pau duradora i en la protecció dels civils a la regió”.

<strong>Desastre humanitari</strong>

En el mateix marc de la cimera, el rei Abdullah II de Jordània ha urgit a la comunitat internacional a coordinar-se per assolir “una resposta efectiva i immediata al desastre humanitari a Gaza”. En una declaració institucional, el monarca ha apuntat que l’increment d’ajuda humanitària i mèdica a la franja és “crucial” per salvar vides “d’innocents civils” i ha fet una crida a totes les parts del conflicte a aturar la guerra i garantir “una calma comprensiva”.

Al mateix temps, ha avisat que Jordània -que comparteix la seva frontera oest amb Israel- no es convertirà en “un camp de batalla per a conflictes regionals” i ha reivindicat la importància de l’associació entre el país i els estats membres de la Unió Europea.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió