Edició 2278

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 20 de octubre del 2024
Edició 2278

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 20 de octubre del 2024

Salvem la Pineda d’en Gori interposa un recurs contra la sentència que avala la construcció de dos edificis a Palamós

|

- Publicitat -

ACN Palamós – L’entitat ecologista Salvem la Pineda d’en Gori ha interposat un recurs contra la sentència que avala la construcció de dos edificis a la pineda d’en Gori de Palamós. Els ecologistes van portar l’atorgament de la llicència d’obres a la justícia i critiquen que el jutjat contenciós 2 de Girona ho desestimés sense “tenir en compte l’estudi d’impacte d’integració paisatgística dels tècnics de l’entitat, ni el de la pèrita que ell mateix va designar”. La portaveu de Salvem la Pineda d’en Gori, Zeta Figa, també critica que “la sentència no respecta la llei de paisatge perquè, tot i que els edificis estan construïts fora del BCIN de Cala s’Alguer, impacte fortament en l’entorn perquè són visibles des de molts indrets”.

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha desestimat el recurs que Salvem la Pineda d’en Gori havia interposat contra la llicència d’obres de dos blocs ubicats als números 1 i 3 del carrer Sant Esteve de Palamós (Baix Empordà), a la part nord de la pineda d’en Gori i darrere la cala s’Alguer. La sentència, emesa el 31 d’octubre, dona resposta a aquest recurs interposat el 2018, abans que s’edifiquessin. Les construccions tenen uns setze metres d’alçada i compten amb 24 apartaments cadascun, garatge soterrat i piscina exterior amb zona de solàrium i enjardinat.

Publicitat

“L’empresa constructora i l’Ajuntament de Palamós van fer un Estudi d’Impacte i Integració Paisatgística (EIIP) clarament insuficient, que no té en compte la llei de paisatge”, lamenta la portaveu de Salvem la Pineda d’en Gori, Zeta Figa, que relata que davant d’aquesta situació, Salvem la Pineda d’en Gori va encarregar dos estudis més. “Aquests estudis, que vam adjuntar al recurs contra la llicència d’obres, demostraven l’impacte ambiental i paisatgístic i la falta d’integració amb l’entorn d’aquest conjunt residencial, així com l’afectació per proximitat al Bé Cultural d’Interés Nacional (BCIN) de cala s’Alguer i al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN) de Castell-Cap Roig”.

Per la seva banda, i tal com relata la plataforma ecologista Salvem la Pineda d’en Gori, federada a SOS Costa Brava, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona també va encarregar un peritatge a una llicenciada en Ciències Ambientals i especialitzada en Paisatge per tal que elaborés un Dictamen Pericial Ambiental sobre aquest conjunt residencial. “En aquest estudi es ratificava que la visió dels dos edificis anomenats Residencial Cala s’Alguer afecta de manera contundent al paisatge”, afirma Figa.

En concret, la portaveu de Salvem la Pineda d’en Gori detalla que l’impacte descrit al peritatge rau en el fet que “els blocs no estan integrats al paisatge i són visibles des de diferents punts del cap de Planes, la Fosca i el camí de ronda perquè sobresurten dels pins més alts”.  Els ecologistes lamenten que “tot i això, i de forma inversemblant, la sentència no fa cas a aquest estudi pericial”.

<strong>Afectació al paisatge i al patrimoni</strong>

Des de l’entitat ecologista defensen que “l’Estudi d’Impacte i Integració Paisatgística hauria de complir dues lleis: la llei del Patrimoni Cultural Català, que protegeix el BCIN de cala s’Alguer, i la llei de Protecció, Gestió i Ordenació del Paisatge”, detalla Figa, que insisteix a dir que aquests blocs no tenen en compte aquesta darrera llei perquè “es veuen des de molts punts de l’entorn i això afecta negativament el paisatge”.

En aquest sentit, els ecologistes lamenten que la zona sigui edificable i no es protegeixi: “És com si la importància del paisatge es pogués mesurar per uns metres de més o de menys, segons la classificació del sòl”. A més, des de Salvem la Pineda d’en Gori recorden que “la construcció d’aquests blocs s’ha carregat més del 20% de la massa arbòria de la zona, amb la tala d’un bon nombre de pins”.

<strong>Eliminar-los i evitar un tercer bloc</strong>

És per aquest motiu que ara, Salvem la Pineda d’en Gori ha interposat un recurs d’apel·lació que s’eleva al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després de la desestimació d’un primer recurs presentat el 2018 al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona contra la llicència d’obres d’aquests dos edificis de Palamós. “L’objectiu és aconseguir que els tirin a terra perquè no s’hi haurien d’haver construït mai en aquesta zona nord de la pineda d’en Gori”, explica la portaveu de l’entitat ecologista, Zeta Figa.

A més, els ecologistes volen evitar la construcció d’un tercer edifici, previst al costat dels dos anteriors. El nou bloc es planteja també amb piscina i quedaria situat encara més a prop del mar, “produint un gran efecte pantalla”. “Afectaria just el llindar de l’entorn de protecció del BCIN de Cala s’Alguer i es faria de nou una gran tala de pins”, adverteixen des de l’entitat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió