ACN Barcelona – El CAP Numància de Barcelona farà rehabilitació amb un nou servei que es posarà en marxa el juny. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, que aquest dilluns n’ha visitat les instal·lacions, que s’estan acabant d’ultimar en una planta semisoterrània, sense ús en els últims anys, d’aquest centre d’atenció primària. El nou equipament s’emmarca dins del model que el Departament de Salut té previst desplegar a Catalunya per deixar d’externalitzar els serveis de rehabilitació a clíniques privades. Balcells ha explicat que el servei del CAP Numància es desplegarà de forma progressiva fins a final d’any, quan hi haurà el traspàs de les actuals empreses concessionàries cap al sistema públic.
El nou servei del CAP Numància prestarà els serveis de rehabilitació ambulatòria, rehabilitació domiciliària i logopèdia per a una població de referència de més de 100.000 persones del districte de Sants – Montjuïc de Barcelona. Gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), el servei de rehabilitació facilitarà el treball en xarxa amb l’atenció primària, comunitària i especialitzada.
El nou servei del CAP disposarà de dues consultes mèdiques i dues consultes de logopèdia; una sala de tractament de fisioteràpia general amb espais de tractament individual (incloent aparells d’electroteràpia, termoteràpia i hidroteràpia); dues sales per a tractament de fisioteràpia general i sis sales per a tractaments de fisioteràpia individual.
El nou equipament s’emmarca dins del nou model de rehabilitació que el Departament de Salut vol desplegar perquè la rehabilitació, fisioteràpia, logopèdia i la teràpia ocupacional es presti des de la xarxa pública del SISCAT (sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya).
Fa uns mesos va transcendir que els hospitals, els centres d’atenció primària (CAP) i els sociosanitaris gestionats pel Servei Català de la Salut (CatSalut) <a href=”https://www.acn.cat/new/97798321-9b74-4fc2-bb13-fc8fae2756de/texts”>deixarien de derivar pacients</a> a clíniques privades perquè fessin rehabilitació a partir del 2025. L’objectiu és que els metges rehabilitadors, fisioterapeutes, logopedes i terapeutes ocupacionals s’integrin en el procés assistencial coordinat.
El conseller ha explicat que hi ha diverses realitats a Catalunya amb relació a la prestació dels serveis de rehabilitació. En alguns llocs, els centres de la xarxa pública ja fan aquesta atenció, però en altres, sobretot a Barcelona i l’àrea metropolitana, s’han d’externalitzar a empreses privades perquè actualment no hi ha una infraestructura suficient.