Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024
Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024

Salut atorga la licitació per construir el Centre de Protonteràpia de Catalunya al Parc Sanitari Pere Virgili

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha adjudicat aquest mes la licitació per redactar el projecte i executar les obres del Centre de Protonteràpia de Catalunya i altres serveis assistencials que s’ubicaran al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona. La construcció del nou centre suposarà una inversió de 38 milions d’euros (MEUR), 31 per construir l’edifici i 7 per dotar-lo d’equipament i tecnologia. El 77% està cofinançat pel CatSalut i el 23%, pel Pere Virgili. La protonteràpia és una forma de radioteràpia més precisa que actualment representa una important eina terapèutica en els tractaments oncològics d’infants, així com en tumors de base de crani en els adults.

El centre de protonteràpia ocuparà tres plantes. La resta aniran destinades a l’atenció domiciliària i a una àrea de recerca i innovació. Està previst que les obres durin tres anys. L’edifici tindrà quatre plantes, més una planta baixa i un soterrani, amb una superfície total construïda de 7.075 m².

Publicitat

Les instal·lacions allotjaran els dos equips de radioteràpia de protons que Catalunya rebrà en el marc del conveni col·laboració que van signar el Ministeri de Sanitat, juntament amb el Departament de Salut i les conselleries d’altres sis comunitats autònomes, amb la Fundació Amancio Ortega Gaona, el 2021 per desenvolupar el Pla per a la implantació de la protonteràpia al Sistema Nacional de Salut. Aquest pla permetrà incorporar deu equips de radioteràpia de protons en centres públics de l’Estat. Els dos dispositius catalans s’ubicaran al Parc Sanitari Pere Vigili, amb espai suficient per allotjar-los.

<strong>Centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana </strong>

El Centre de Protonteràpia de Catalunya donarà servei a tota la xarxa d’hospitals integrats al sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). El Departament de Salut va signar l’any 2021 un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte del tractament d’oncologia de precisió amb protons. En el projecte hi participen l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’objectiu és disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament.

El principal benefici de la protonteràpia en infants és la reducció en la toxicitat i en l’aparició de segones neoplàsies, produïdes pels tractaments de radioteràpia convencionals. Els resultats clínics de la irradiació de tumors infantils amb aquesta teràpia són prometedors tant pel que fa a la probabilitat de curació com a la millora en la qualitat de vida, expliquen des del Departament de Salut en un comunicat. En adults, els tractaments amb protonteràpia tenen unes indicacions molt més limitades, tot i que es preveu que augmentin en el futur.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió