ACN Girona – L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha defensat la tasca del govern per posar fi a les desigualtats retributives i ha carregat contra el PSC, recordant-li que han estat herència dels governs socialistes. Salellas ha criticat que els socialistes demanessin la dimissió del tinent d’alcaldia Sergi Font arran de l’informe del secretari que alertava que el consistori pagaria 337.000 euros per interessos de demora. “Vostès només tenen una xifra al cap, però el que ha costat arreglar les desigualtats generades pels governs socialistes és considerable i escandalós”, ha dit. D’altra banda, durant el ple, l’alcalde també ha subratllat que la llei li dona “potestat” per decidir que els policies vagin sense uniforme als actes del CNP i Guàrdia Civil.
L’informe del secretari de l’Ajuntament, que alertava d’una “negligència greu” amb les desigualtats retributives, s’ha fet un lloc al ple d’aquest octubre. D’entrada, quan s’han aprovat els convenis signats amb sis treballadors més (que s’afegeixen a tots aquells que ja es van rubricar i que han permès acabar amb les demandes als jutjats).
Aquí, la portaveu del PSC, Bea Esporrin, ha criticat que l’informe del secretari “ja corrobora que des d’un primer moment l’equip de govern hauria d’haver pagat en comptes de litigar”. I ha subratllat que, si als 337.000 euros se li sumen els honoraris d’advocats i altres despeses, “les males decisions d’aquest govern suposaran que la xifra que s’haurà de pagar ascendeixi a gairebé mig milió”.
El regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, ha criticat “l’immobilisme” de l’Ajuntament quan van començar a sortir les sentències que donaven la raó als treballadors. I el del PP, Jaume Veray, ha dit que l’afer de les desigualtats “s’ha gestionat molt malament”.
El debat més extens, però, s’ha fet durant l’apartat de mocions. Perquè el regidor de Vox n’ha presentada una que, precisament, hi feia referència explícita. Entre d’altres, el text criticava que el govern hagués decidit esperar-se a allò que diguessin les sentències, posava en relleu les conclusions de l’informe del secretari, i reclamava la dimissió del regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, a qui feia “responsable” de la situació.
Francisco Javier Domínguez, però, s’ha quedat sol votant a favor del text. Els socialistes, tot i subratllar que el govern havia comès “un error” i que calia “assumir responsabilitats”, ni tan sols han volgut entrar a valorar la moció. Precisament, perquè qui l’ha presentada és una formació d’extrema dreta a qui no consideren com a interlocutor polític. Per això, s’han abstingut.
El regidor del PP, per la seva banda, tot i dir que l’afer de les desigualtats és “un dels fets més greus” que s’ha viscut a l’Ajuntament de Girona, també ha admès que aquesta situació “ve de molt lluny”. “Segur que aquest govern ha mesurat malament les seves passes, però aquí tampoc es tracta de buscar l’últim culpable i no dir res de tots els responsables de governs anteriors”, ha dit Jaume Veray, justificant la seva abstenció.
<strong>”L’origen, en governs socialistes”</strong>
L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha pres la paraula per defensar el ‘no’ del govern a la moció. Salellas ha recordat que les desigualtats retributives s’arrossegaven des de feia temps i ha defensat que, precisament, ells han estat qui hi ha posat fi.
“Durant molts anys aquest ajuntament va viure una situació de desigualtat important entre treballadors que feien la mateixa feina, i l’origen el trobem en els governs socialistes, durant els quals no existia cap instrument objectiu de valoració”, ha dit l’alcalde. “Això, ho sabem tots”, ha afegit.
Salellas ha recordat que “el camí per arreglar-ho” va començar amb la Valoració de Llocs de Treball (VLT) feta per l’anterior govern de Junts i ERC i ha dit que, des d’aleshores, “s’ha avançat” en els pagaments pendents. “Ara, aquest govern ha posat fi a les desigualtats retributives, que ja són un tema del passat; la feina de recursos humans és constant, i els esforços també”, ha afirmat l’alcalde.
Salellas ha defensat la gestió que s’ha fet per arribar a acords amb els afectats i ha recordat que, en paral·lel a les primeres sentències, l’equip de govern ja va treballar per tancar pactes amb els treballadors que permetessin treure el conflicte de l’òrbita judicial.
I aquí, l’alcalde no s’ha estat de llançar un dard contra els socialistes. Lluc Salellas ha retret al PSC que l’informe del secretari “té una perspectiva més àmplia de la que ens volen fer creure” -en referència al fet que es remunta més enllà de l’actual mandat- i ha contraposat la xifra que retreuen els socialistes (el mig milió) amb allò que ha costat acabar amb les desigualtats (gairebé 3 milions, segons els càlculs que es van fer al juliol).
“Vostès avui tenen una xifra al cap i hi van donant voltes, però el cost d’arreglar les desigualtats generades durant els governs socialistes és una altra xifra més considerable i escandalosa”, ha dit Salellas.
<strong>”Potestat” per llei</strong>
D’altra banda, durant l’apartat de precs i preguntes, l’alcalde també s’ha referit a la directriu que va emetre perquè els agents de la Policia Municipal anessin sense uniforme a rebre distincions del CNP i la Guàrdia Civil. A preguntes del regidor del PP, que li ha retret haver fet “una imposició”, Lluc Salellas s’ha defensat dient que, precisament, la llei espanyola de les policies locals l’empara i li dona “potestat” per decidir aquest extrem.
“Al seu article 9, la llei diu que els policies locals estan obligats a portar l’uniforme reglamentari, i que només es pot fer servir per al compliment del servei”, ha dit Salellas, parafrasejant-ne el redactat. Per això, l’alcalde de Girona s’ha refermat en la seva decisió; també, tenint en compte que l’ha presa “per respecte als milers de gironins i gironines que van ser agredits” durant l’1-O i que cap dels cossos policials de l’Estat “han demanat perdó”.
“Els agents tenen tot el dret a ser condecorats per la seva feina, els ho hem de respectar i que vagin als actes que creguin”, ha dit l’alcalde. “Però en aquest cas, jo tan sols compleixo la llei”, ha respost al regidor del PP, tirant d’ironia.
<strong>Per a les escoles bressol</strong>
Per últim, el ple d’aquest octubre també ha aprovat crear un complement de productivitat per als equips directius de les escoles bressol municipals. El podran percebre tant els directors i directores, com els secretaris i secretàries, amb uns imports que s’estenen des dels 400 fins als 4.000 euros anuals.