Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024
Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024

Saied es proclama guanyador de les eleccions a Tunísia malgrat la baixa participació i les crítiques de l’oposició

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de Tunísia, Kais Saied, s’ha proclamat guanyador de les eleccions presidencials aquest diumenge malgrat la baixa participació i les crítiques de l’oposició. En concret, el líder del país africà ha aconseguit el 90,69% dels vots, amb una participació del 28,8%. Saied optava a la reelecció davant de dos altres aspirants, un d’ells empresonat. A poc dies de les eleccions, el candidat del partit liberal Azimoun, Ayachi Zamel, va ser condemnat a dotze anys de presó per falsificació de documents. L’altre candidat era Zouhair Maghzaoui, del partit panarabista secular Chaab, que es considera pròxim a Saied.

Tunísia era el darrer país que seguia en procés d’establir una democràcia després de la Primavera Àrab, l’onada de protestes populars que va acabar derrocant diversos règims polítics del Nord de l’Àfrica i l’Orient Mitjà. A Tunísia va caure el dictador Zine El Abidine Ben Ali, que va dirigir el país durant gairebé vint-i-cinc anys.

Publicitat

Candidat independent, però amb el suport en aquell moment del partit islamista i majoritari Ennahdha, Kais Saied es va imposar a les presidencials del 2019. Quan el país encara estava immers en la crisi de la pandèmia el 2021, Saied va dissoldre el parlament i va destituir el primer ministre del país atorgant-se plens poders. Ara Ennahdha acusa Saied d’empresonar la dissidència i de dirigir Tunísia cap a una autocràcia.

Human Rights Watch i altres organitzacions de drets humans han denunciat les detencions d’opositors i el canvi de la llei electoral just abans de les eleccions d’aquest diumenge. “Les autoritats tunisianes estan obstaculitzant sistemàticament el camí cap a unes eleccions justes i que els candidats de l’oposició puguin fer campanya a la presidència lliurement”, afirma Bassam Khawaja, director adjunt d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica a Human Rights Watch.

<strong>El paper de la UE</strong>

Malgrat el “considerable suport” econòmic que la Unió Europea va donar a Tunísia com a exemple de democràcia als països àrabs, l’alt representant de la UE, Josep Borrell, es va limitar a demanar “el restabliment de l’estabilitat institucional” al país quan Saied va prendre el control del poder. Lluny de pressionar per al restabliment de la democràcia, la UE va tancar un nou acord migratori amb Tunísia el 2023 per impedir la sortida de migrants cap a Europa.

A diferència del 2019, la UE no ha enviat una missió d’observació electoral per aquests comicis. En canvi, la Unió Africana sí que ha enviat un equip per supervisar el procés electoral.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió