ACN Barcelona – La secretària general d’ERC amb funcions de presidenta, Marta Rovira, s’ha acomiadat aquest dilluns del càrrec, amb una conferència a la seu del partit, on ha fet balanç de la seva etapa a la direcció. I ha interpel·lat directament Oriol Junqueras, amb qui ha fet tàndem des del 2011, i qui ara es presenta a la reelecció: “Tot cicle té un final. Oriol, aquest projecte el vam començar junts i encara som a temps d’acabar-lo junts, i no pas separats i dividits. Som a temps d’evitar una trencadissa”, ha subratllat. Rovira també ha criticat Junqueras per “oblidar” l’1-O la nit del referèndum, i per les seves decisions pels pactes amb el PSC. Rovira s’ha posat a disposició de la direcció d’ERC que entri a partir del congrés del 30 de novembre.
Rovira ha fet un discurs per repassar la seva trajectòria a la secretaria general d’ERC, i alhora per acomiadar-se dels membres de la direcció que l’han acompanyat des del 2011. L’encara secretària general amb funcions de presidenta del partit ha passat comptes amb Junqueras, amb qui ha compartit el tàndem a la cúpula els últims 13 anys.
La secretària general, a partir de demà amb caràcter interí, s’ha posat a disposició de la direcció que surti escollida del congrés. A més, ha garantit que treballarà fins l’últim dia per mantenir la “cohesió interna” de la militància: “Seré implacable”, ha reiterat. Així mateix, ha urgit Junqueras a apartar-se i “evitar la trencadissa”.
Abans d’interpel·lar Junqueras de la manera més contundent, ja al final del discurs, Rovira ha explicat que ha intentat parlar-hi personalment en diverses ocasions. Però que l’expresident d’Esquerra sempre ho ha rebutjat: “No m’ha quedat alternativa. He demanat una reunió amb ell, i a 6 persones més del seu equip, però des que vaig tornar de l’exili només vam parlar 10 minuts a Cantallops”, ha relatat, en referència a l’acte el dia que va tornar a Catalunya.
<strong>Junqueras i l’1-O</strong>
Rovira ha insistit que, si hi ha líders dels partits i les entitats del 2017 que volen continuar han de demostrar que poden arreglar la situació del moviment independentista: “I fins ara han demostrat que en són incapaços”, ha constatat la secretària general d’ERC, que ha recordat que ella ha apostat per “fer autocrítica per aprendre”.
Rovira ha criticat la manca d’implicació de l’exvicepresident del Govern durant l’1-O. Tal com ha afirmat, Junqueras -aleshores president d’ERC- es va “oblidar” del referèndum la mateixa nit de la votació. I tot això, “quan era més necessari que mai estirar del carro i prendre decisions”.
També ha afirmat que Junqueras ha liderat “maniobres poc compartides”, i al marge de la direcció d’ERC, per anar en contra de l’executiu d’Aragonès. La dirigent republicana ha apuntat -tal com ja va explicar l’ACN- que l’intent d’Esquerra d’entrar al govern de l’Ajuntament de Barcelona va precipitar el rebuig dels Comuns als pressupostos de la Generalitat del 2024.
Aquella operació, segons Rovira, tenia Junqueras al darrere, que hauria animat Elisenda Alamany a tirar endavant el pacte amb l’alcalde socialista, Jaume Collboni. Alamany, líder del partit a la capital, és la candidata a la secretaria general de la candidatura de Junqueras.
<strong>”Vaig patir molt”</strong>
“Amb el pacte per entrar a l’Ajuntament vaig patir molt”, ha explicat Rovira. Ha afegit que, tal com ja va passar amb els acords per les Diputacions, aleshores tampoc es tenia la informació de les decisions que es prenien. “És un dels episodis que més em va allunyar de la direcció d’ERC”, ha manifestat.
Rovira també ha subratllat que l’acord amb Collboni semblava “fluix de contingut”. “I un acord amb el PSC a Barcelona ha de tenir molt ben treballats els punts de dissens que requereixen una majoria al plenari, perquè la majoria no es decanti cap a forces polítiques conservadores que tenen un projecte molt diferent per la capital”, ha reflexionat.
Rovira també ha negat l’existència d’una estructura B, ha lamentat les “filtracions i intoxicacions” de l’entorn de Junqueras a la premsa, i el “joc brut” utilitzat per l’expresident del partit. És en tot aquest context que Rovira ha reconegut que els últims mesos de pugna interna li han resultat “més durs” que el propi exili a Suïssa, on hi va estar sis anys.
Finalment, Rovira ha apuntat que les conclusions de l’informe del canal ètic intern d’ERC, amb data de 12 de juliol, sobre el cas dels cartells dels Maragall, són “clares”. I que la responsabilitat queda “molt individualitzada”.
<strong>Acompanyada i ovacionada</strong>
A la sala hi havia personalitats com l’expresident Pere Aragonès, conselleres del seu govern com Laura Vilagrà, Meritxell Serret, Natàlia Garriga, Tània Verge, Juli Fernández, Dolors Bassa, Manel Balcells i Sergi Sabrià. Han escoltat el discurs de dues hores de Rovira, marcat per les emocions i per diverses revelacions internes, a més dels clams per a la unitat del partit.
També hi havia Carme Forcadell, que ha presentat Rovira abans del discurs, així com l’exconseller Xavier Vendrell, i diversos treballadors i treballadores del partit, entre d’altres exmembres dels departaments del Govern. Rovira, encara secretària general amb funcions de presidenta d’ERC, ha estat rebuda amb una forta ovació a la sala.
En acabar el discurs ha demanat a tots els i les membres de les diverses direccions que pugessin a l’escenari amb ella, i els ha agraït la dedicació i esforç. De nou aclamada, li han donat un ram de flors, i ha abandonat la sala amb l’últim llarg aplaudiment.