ACN Barcelona – La consellera d’Economia, Alícia Romero, confia que el Govern pugui aprovar els pressupostos del 2025 per donar “embranzida” a l’educació i la tecnologia. Així ho ha defensat la consellera en la Jornada dels Economistes, on ha avançat que l’executiu farà un “esforç important” en aquests dos àmbits en els comptes de l’any vinent. “Hem d’empènyer aquests elements que han de ser palanca de transformació i de canvi de la nostra economia”, ha assegurat Romero. En concret, ha assenyalat les universitats i l’FP i les millores en tecnologia, sobretot la intel·ligència artificial, que ha de servir per aportar “més valor afegit”. “La tecnologia i el coneixement ens han de permetre millorar com a país”, ha dit.
En el seu discurs durant la inauguració de les jornades, Romero ha celebrat que la Comissió Europea hagi atorgat 121 milions a Catalunya per projectes de tecnologies avançades (energies renovables, xips o quàntica, per exemple). “Aquí tenim unes fortaleses”, ha afirmat. “Aquests diners i l’aposta que farem en el pressupost ho intentaran empènyer”, ha afegit.
A més, ha assenyalat com a repte fer que la intel·ligència artificial arribi a les pimes i micropimes, que ha recordat que són “el gran gruix” del teixit econòmic de Catalunya.
Romero també ha indicat que l’economia catalana “va bé”, però ha fet autocrítica i ha opinat que “cal que les famílies percebin aquesta millora”. La consellera ha assegurat que aquesta qüestió té a veure amb la productivitat, un dels elements on els economistes més posen el focus.
De nou, en la seva intervenció la titular d’Economia ha apostat per la col·laboració publicoprivada. “Necessitem a les empreses per poder multiplicar els nostres esforços”, ha dit. “Si algú es pensa que en els pròxims anys farem 50.000 habitatges des de la Generalitat, és obvi que és una irrealitat, això no passarà”, ha agregat.
<strong>Sis de cada deu economistes creuen que la IA afectarà “molt positivament” a l’economia</strong>
La Jornada dels Economistes d’enguany posa el focus en l’ús de la intel·ligència artificial. En el discurs inaugural, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Carles Puig de Travy, ha indicat que un 60% del col·lectiu pensa que l’aplicació IA és, de moment, molt suau. El mateix percentatge pensa que la IA afectarà de forma molt positiva l’economia i un 59% opina que destruirà llocs de treball que no es podran recuperar.
Pel que fa al context econòmic, Puig de Travy s’ha mostrat optimista sobre la posició de Catalunya i Espanya i ha pronosticat que aquest 2024 serà “millor que l’anterior”. “Continuarem els pròxims mesos amb aquesta tendència”, ha vaticinat.
A la inauguració de la jornada també hi ha participat el tinent d’Alcaldia d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; i la vicepresidenta primera de la Diputació de Barcelona, Marta Farrés.