ACN Estrasburg – La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, se sotmetrà a l’audiència davant el Parlament Europeu per convertir-se en membre de la pròxima Comissió Europea el 12 de novembre. Així ho han confirmat aquest dijous fonts de l’Eurocambra a la sortida de la reunió de la Conferència de Presidents (CoP) dels grups polítics que s’ha celebrat a Estrasburg (França). Ribera, que aspira a ser vicepresidenta executiva de la CE per a una Transició Justa, Neta i Competitiva, a més de responsable de Competència, serà examinada per les comissions d’Economia, Medi ambient, Indústria i Energia. Cinc comissions més (Treball, Transport, Agricultura, Desenvolupament Regional i Mercat Interior) aniran a la seva audiència com a convidades.
La Conferència de Presidents (CoP) dels grups polítics de l’Eurocambra va acordar a principis d’octubre celebrar les audiències dels comissaris designats per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, durant la setmana del 4 al 8 de novembre i, finalment, s’ha acordat allargar-les fins a la setmana del 12 de novembre.
El comitè d’afers legals de l’Eurocambra també ha donat llum verda aquest mateix dijous a les audiències de tots els candidats proposats per Von der Leyen. L’organisme s’ha reunit per valorar possibles conflictes d’interès entre el patrimoni declarat pels candidats, així com el seu historial laboral, i les carteres que assumiran si es converteixen finalment en comissaris.
Un cop confirmades les audiències, a partir del novembre, doncs, caldrà veure si els diferents comitès de l’Eurocambra que avaluaran els comissaris faran caure algunes de les figures proposades per Von der Leyen. Entre els que es troben a la corda fluixa hi ha el candidat hongarès, Olivér Várhelyi, qui no és ben rebut entre els eurodiputats per qualificar-los obertament “d’idiotes”. Tampoc acaba de convèncer el candidat maltès, Glenn Micallef, assessor en afers europeus del primer ministre del país i que ha estat objecte de crítica pel seu poc grau d’experiència.
En cas que un candidat sigui rebutjat, seria tasca de l’estat membre corresponent presentar una nova figura, la qual hauria novament de ser sotmesa a una audiència davant els eurodiputats, allargant així el procés per designar la nova Comissió Europea. En la darrera legislatura, per exemple, els comitès de l’Eurocambra van fer caure tres candidats.
Un cop tots els candidats hagin superat l’examen davant els eurodiputats, el ple del Parlament Europeu votarà en bloc la Comissió Europea, completant així tots els procediments perquè prengui possessió. Tenint en compte la data de les audiències -a partir del 4 de novembre- i la possibilitat que alguns comissaris hagin de ser substituïts, s’espera que la nova Comissió Europea es posi en marxa a principis de desembre.