ACN Brussel·les – La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha defensat “reforçar” els sistemes d’alerta i protecció davant de catàstrofes meteorològiques a la Unió Europea i ha avisat que inundacions com les del País Valencià seran cada vegada “més freqüents i més intenses”. L’audiència davant les comissions de l’Eurocambra que l’han de confirmar com a vicepresidenta executiva de la Comissió Europea a càrrec de Competència i Transició Justa i Neta ha estat marcada per les crítiques del PP i Vox per la gestió del govern espanyol de la crisis de la dana. L’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha acusat la socialista “d’incompetent” i li ha exigit la dimissió en cas que es vegi “involucrada judicialment” per la resposta al temporal.
Les acusacions dels eurodiputats del PP i Vox han marcat la major part de l’audiència de Ribera, que aquest dimarts s’ha hagut d’enfrontar a les preguntes de les comissions d’Afers Econòmics i Monetaris, Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària i Indústria, Investigació i Energia, i a les de cinc comissions de l’Eurocambra més, convidades pel seu vincle indirecte amb les carteres que haurà de liderar si és confirmada en el càrrec.
“Estic segura que la història i, potser els jutges, la jutjaran per la seva inacció i incompetència”, ha sentenciat Montserrat durant l’audiència a la vicepresidenta espanyola. “Va haver de fer front a l’examen de la seva vida a València, i va suspendre”, ha afegit.
L’eurodiputada popular ha assenyalat que Ribera era la “responsable” de la gestió dels rius, la prevenció de les inundacions i les alertes climàtiques i l’ha acusat de voler “amagar-se per salvar la seva cadira” dins l’executiu comunitari. “No hauria d’estar compareixent avui aquí, sinó que hauria d’estar al parlament espanyol donant explicacions”, ha defensat.
En la mateixa línia, l’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha assegurat que Ribera “no hauria d’asseure’s al pròxim executiu comunitari, sinó “a la banqueta” dels acusats per la gestió de la crisi provocada pel pas de la dana.
Davant les crítiques, la ministra del govern espanyol ha defensat la gestió feta per l’executiu de Pedro Sánchez i ha recordat al PP i Vox que en un país descentralitzat “hi ha competències centrals i competències regionals”. Així, ha subratllat que el govern espanyol era responsable de donar les alertes meteorològiques -de l’AEMET- i seguir el curs de l’aigua a temps real. “La resta és competència regional”, ha remarcat.
Precisament, sobre les alertes, Ribera ha deixat clar que les que depenien del govern espanyol es van donar “a temps” i ha carregat contra Montserrat i Buxadé per la seva voluntat de “minar” la credibilitat de l’AEMET. “La seva falta de suport als pressupostos fan particularment complicat poder invertir en serveis públics i la vocació de retallar impostos fan particularment complicat disposar de recursos, però crec que Europa ha de ser compromesa, perquè l’aparició d’aquests fenòmens serà recurrent”, ha contestat la vicepresidenta espanyola al diputat d’extrema dreta de Vox.
La dirigent socialista també ha recordat que institucions com la Universitat de València van cancel·lar les seves activitats “d’acord amb les alertes dels dies previs”. “No va passar el mateix en altres institucions locals”, ha dit. Criticada per “no comparèixer” per donar respostes per la gestió de la dana, ha subratllat que anirà al ple del Congrés la pròxima setmana.
“El risc de grans inundacions es resol en molt poc temps solament quan es pren de debò el senyal, l’alerta meteorològica, que en aquest cas era roja”, ha contestat Ribera a la pregunta de l’eurodiputada popular.
Tot i les crítiques que han marcat l’audiència, Ribera ha reiterat en múltiples ocasions que, en cas de ser confirmada com a vicepresidenta de la pròxima CE, la seva prioritat serà endurir la resiliència del continent europeu davant les catàstrofes meteorològiques.
“El meu compromís és reforçar els serveis públics, la capacitat d’anticipació i prevenció d’inundacions, executar allò que correspon des de la perspectiva de les polítiques europees i acompanyar els governs nacionals perquè tot plegat ens trobi preparats”, ha expressat Ribera.
<strong>Decisió posposada</strong>
Ribera no ha estat l’única a enfrontar-se a l’audiència de l’Eurocambra aquest dimarts. També ho han fet la resta de candidats a les vicepresidències executives de la CE, entre els quals hi ha el candidat del govern de Giorgia Meloni, Raffaele Fitto, el candidat del govern d’Emmanuel Macron, Stéphane Séjourné, o l’exprimera ministra d’Estònia, Kaja Kallas.
Tanmateix, les comissions de l’Eurocambra que els han examinat no han donat a conèixer el seu veredicte aquest dimarts després de cada una de les audiències, tal com estava previst, després que populars, socialistes i liberals europeus han acordat posposar la decisió.
Fonts parlamentàries confirmen que dilluns al vespre els líders del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber, dels Socialistes i Demòcrates (S&D), Iratxe García, i de Renew, Valérie Hayer, van pactar en una reunió posposar les avaluacions per tal que, en lloc de que es facin individualment com està establert -i com s’ha fet amb la resta de candidats a comissari-, es facin de forma conjunta. L’objectiu és evitar vetos creuats entre els grups parlamentaris.
Les mateixes fonts afirmen que, per ara, no hi ha un acord sobre quan es faran les avaluacions i indiquen que la reunió per decidir sobre els vicepresidents executius podria tenir lloc en qualsevol moment un cop finalitzades les audiències.
<strong>Amenaces del PP</strong>
La decisió de posposar l’avaluació dels pesos pesants del futur executiu comunitari arriba enmig de les amenaces dels populars espanyols de fer caure Ribera per la gestió de la dana. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat aquest mateix dimarts a primera hora que la delegació popular espanyola no votarà a favor de la candidata de socialista.
Tanmateix, el vot d’aquests no té per què afectar a la candidatura de Ribera. Si bé és cert que la dirigent socialista necessita el suport de dos terços dels coordinadors de les comissions parlamentàries que l’examinen -PPE, S&D, Renew, els Verds i l’Esquerra-, els populars espanyols no votaran directament a favor o en contra d’ella, atès que són els líders dels grups polítics europeus els quals decidiran sobre els candidats a vicepresidents executius, tal com estableixen les normes del procés.
Un cop els 26 candidats hagin superat les audiències i hagin rebut llum verda per part de les comissions que els han examinat, es produirà una votació al ple de l’Eurocambra en què els grups parlamentaris votaran sobre l’executiu en conjunt, no individualment.
Aquesta votació està prevista pel ple que se celebrarà la setmana del 25 de novembre a Estrasburg. Aleshores, el PP espanyol sí que podria trencar la disciplina de vot dins el PPE i votar en contra de Ribera, tanmateix, encara així hi hauria prou majoria a favor del nou executiu perquè aquest tiri endavant.
Fonts del PSOE consultades per l’ACN rebutgen del tot que Ribera pugui caure i asseguren que les amenaces del PP són “soroll” per tapar el “desastre de gestió” del president del País Valencià, Carlos Mazón, en la crisi de la dana.
Alhora, avisen que, si els populars fan caure Ribera, els Socialistes i Demòcrates (S&D) -el segon grup més gran de l’Eurocambra, després del PPE-, es desmarcarien de la votació del ple de l’Eurocambra que ha de donar llum verda en bloc a tot el nou executiu comunitari. La votació es farà durant el plenari que s’ha de celebrar la setmana del 25 de novembre, i si no tira endavant, tot el procés per escollir els nous comissaris hauria de començar de nou.
L’objectiu de Von der Leyen és que la pròxima Comissió Europea comenci a caminar, a tot tardar, el pròxim 1 de desembre.
<strong>Mà dreta de Von der Leyen</strong>
Malgrat que la gestió de la dana han ocupat l’examen a la socialista, aquesta també ha hagut de contestar les preguntes vinculades a les qüestions que haurà de liderar si és confirmada en el càrrec.
Les carteres de Competència i Transició Justa i Neta per les quals ha sigut proposada la socialista són dues de les carteres -si no les que més- amb més pes a Brussel·les. Si Ribera és confirmada en el càrrec, es convertiria en mà dreta de la presidenta Von der Leyen.
En la seva intervenció inicial, Ribera ha defensat que la competitivitat de la UE a llarg termini “requereix” que la indústria europea s’allunyi dels combustibles fòssils, a favor de l’economia neta, circular digital.
Alhora, la socialista ha fet un crida a fabricar “més i millor” en territori europeu i ha reivindicat que la UE “ha de liderar els sectors claus de la innovació”. En aquest sentit, ha defensat reduir la democràcia administrativa per a les empreses, alhora que fomentar inversions que generin “productes, serveis i llocs de feina de qualitat”.