Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

PSOE i PP obren la porta a una iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

|

- Publicitat -

ACN Madrid – PSOE i PP han obert la porta aquest dimarts a la presa en consideració d’una proposició de llei de Junts per endurir les penes als delinqüents multireincidents. La iniciativa planteja canvis en els registres per facilitar que els jutges puguin imposar penes d’1 a 3 anys de presó als delinqüents que hagin estat condemnats en tres ocasions o més per delictes semblants, encara que només hagin comès furts de menys de 400 euros. També tipifica amb més severitat el robatori de dispositius mòbils i ordinadors. La proposició de llei ha superat aquest primer escull al Congrés amb els vots de Junts, PP, PSOE, i PNB. ERC s’ha abstingut i Podem i Sumar han votat en contra. Ara la proposta es tramitarà en comissió, on pot patir canvis.

En la defensa del text, la diputada de Junts Marta Madrenas ha destacat que la iniciativa busca que “tothom sàpiga que delinquir no surt gratis”. “Hem de posar punt i final amb la percepció que les delinqüents entren per una porta i surten per una altra”, ha dit.

Publicitat

En aquest marc, ha recordat que els alcaldes i alcaldesses de tots els colors han posat de manifest l’alarma social que provoquen els furts produïts per un grup reduït de persones que, malgrat que són detinguts, “continuen delinquint un cop i un altre” en un “clima d’inseguretat cada vegada més gran”.

Junts ha obtingut el suport del PSOE a una iniciativa que segons el text neix com a resposta a un augment del 6% de la delinqüència a Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra. El text es veurà ara en comissió, on pot patir modificacions, abans de tornar al ple per a la seva aprovació.

La proposició de llei planteja mesures perquè es pugui aplicar l’anterior modificació del 2022 dels articles 234 i 235 del Codi Penal per introduir l’agreujant de multireincidència, de manera que els furts de menys de 400 euros (que abans no comportaven presó) puguin ser castigats amb penes d’1 a 3 anys en cas que el delinqüent hagi estat condemnat almenys tres vegades per delictes similars.

En aquest sentit, modifica la regulació del sistema de registres administratius de suport a l’Administració de Justícia en relació a la informació de sentències fermes i mesures cautelars. Es tracta que l’expedient reculli no només els fets delictius anteriors, sinó també el seu import. Fins ara l’import no apareixia i mai entrava en joc la modificació del 2022.

També inclou una nova tipificació per castigar més severament el robatori de dispositius tecnològics. En concret proposa modificar l’article 235 del Codi Penal per imposar penes d’1 a 3 anys de presó pel furt de mòbils i ordinadors. El text recorda que aquests dispositius no només tenen valor econòmic, sinó també personal, per la informació sensible que contenen.

A més, proposa un augment del nombre de jutges d’adscripció territorial a Catalunya perquè passi de 35 a 70, i obre la porta al fet que els ajuntaments puguin intervenir en processos penals relacionats amb delictes lleis com el furt, un canvi que té com a objectiu una resposta més ràpida i efectiva davant la multireincidència.

Per contra, la diputada de Podem Martina Velarde ha acusat Junts de situar-se “a la dreta de la dreta” pretenent recuperar una multireincidència malgrat les sentències del Tribunal Suprem, i ha retret a aquesta formació que no tingui el mateix interès en “rebaixar el límit del delicte fiscal”.

El diputat del PNB Mikel Legarda ha anunciat el seu vot a favor de la iniciativa, perquè la seguretat “és fonamental per al progrés de qualsevol societat”. Segons Legarda, calen accions per corregir la “insuficiència de la regulació del Codi Penal per dissuadir els autors d’aquests delictes”.

<strong>Rufián: “Unes gotes d’Orriols”</strong>

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat la seva abstenció tot i que la iniciativa és “copy-paste” d’un text registrat anteriorment pel PDECat a la què Junts ha posat “unes gotes d’Orriols”, en referència a la diputada d’Aliança Catalana Sílvia Orriols. El portaveu d’ERC ha recordat que ja s’han fet enduriments de penes anteriors que “no han servit de res”, però ha admès que “hi ha un problema” i cal que els alcaldes i els jutges disposin de “més eines”.

<strong>Sumar: “Junts combat Aliança Catalana entrant en un espiral populista”</strong>

El diputat de Sumar Enrique Santiago ha afirmat que la iniciativa “no es basa en dades fiables”, i malgrat que els furts afecten “molts barris cèntrics i turístics”. Segons Santiago cal acompanyar la lluita contra la multireincidència de mesures socials i d’inserció, però “el que Junts pretén és combatre el discurs feixista d’Aliança Catalana entrant en una espiral populista”.

El diputat de Vox Javier Ortega Smith per vincular novament delinqüència i immigració, i ha dibuixat una situació d’impunitat que “provoca por i sensació de risc” per part de la ciutadania. En tot cas ha afirmat que la multireincidènica s’hauria d’aplicar a Junts, que “és reincident en la desobediència als tribunals”.

La diputada del PSC Mercè Perea ha anunciat el ‘sí’ del Grup Socialista a la iniciativa perquè la multireincidència “exigeix una resposta clara i eficaç” que no vingui del “populisme punitiu” i sí d’una “solució des de la política útil i reflexiva”. En declaracions a la premsa fora del Congrés ha afegit que cal combatre els “grups criminals organitzats” que s’aprofiten de “persones vulnerables”. “El que no farem es endurir les penes perquè sí”, ha avisat.

La diputada del PP María Jesús Moro també ha anunciat el seu ‘sí’ a una iniciativa que segons ha afirmat s’assembla molt a les propostes del PP. “Hi ha diagnòstic, dades, alarma social i impossibilitat de lluitar contra la multireincidènica”, ha dit. En tot cas ha acusat les formacions independentistes d’haver promogut la “desertització” de jutges a Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió