Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

PSC, Cs i PPC rememoren “l’atropellament” del 6 i 7 de setembre amb retrets per l’aposta pel diàleg i la manca d’unitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – PSC, Cs i PPC han rememorat “l’atropellament” del 6 i 7 de setembre de fa cinc anys, quan al Parlament es van aprovar les lleis de desconnexió. Ho han fet en un acte organitzat per Societat Civil Catalana (SCC) en què també hi ha participat l’exdiputat de Catalunya Sí Que Es Pot Lluís Rabell. La taula rodona, amb Alejandro Fernández (PPC), Carlos Carrizosa (Cs) i David Pérez (PSC) ha avançat entre topades per la taula de diàleg, per com i quan es va aplicar el 155 i amb algun retret per la manca d’unitat constitucionalista, que ara veuen difícil de tornar a aconseguir. Tots quatre han coincidit en què aquelles sessions plenàries al Parlament van suposar “un atropellament i un assalt democràtic”.

Fernández creu que els independentistes “no s’han penedit en absolut” d’aquells dies, i que si lamenten alguna cosa és “que a l’últim moment van posar el fre de mà”. De fet, creu que l’independentisme ara analitza els fets de fa cinc anys “amb l’òptica de tornar-ho a intentar”. Pérez ha dit que alguns “sí que es van penedir” d’aquells fets. I la mostra és que “no han registrat cap proposta que modifiqui ni una paraula del que diu el TC”: “Si tantes ganes tenen de fer-ho, ara tenen el 52% i ho podrien fer”, ha continuat.

Publicitat

D’altra banda, el diputat socialista ha defensat el diàleg “perquè no torni a passar el que va passar”. En canvi, el dirigent popular ha advertit que això significaria “donar raó en algunes coses” als independentistes. També Carrizosa ha criticat que els socialistes “pacten” amb els independentistes i ha denunciat que indultessin els presos polítics.

El diputat socialista ha assegurat que els partits independentistes “no s’imaginaven de cap manera la unitat de totes les forces constitucionalistes”, ni que l’Estat seria “contundent”. De fet, Pérez, que fa cinc anys estava a la Mesa del Parlament, ha explicat que els membres independentista que hi havia a l’òrgan veien amb escepticisme les conseqüències que podien haver-hi: “Deien: ‘no ens posaran a la presó a 2 milions de persones’; a dos milions, no, però als que esteu aquí, segurament, sí”.

El president del PPC s’ha queixat que aquesta unitat d’acció del constitucionalisme “s’ha trencat”. Carrizosa i Pérez veuen complicat que es torni a recuperar. El diputat del PSC creu que en aquell moment es va aconseguir perquè “no es parlava de política, sinó que era un atac directe a la democràcia”. I ha fet un retret al Tribunal Constitucional. Pérez creu que, mentre que el constitucionalisme va actuar “molt bé, de manera coordinada per allargar [el tràmit] de les lleis i que el TC intervingués i les aturés, el TC no va estar a l’altura”. “No van reconèixer l’esforç que fèiem en aquell moment”, s’ha queixat.

Preguntat sobre si l’article 155 s’hauria d’haver aplicat just després del 6 i 7 de setembre, Fernández ha admès que ho hauria fet. I ha dit que va haver-hi “molt de debat”, també amb Madrid. El diputat del PSC també ha dit que la seva formació “ho va fer bé” quan va donar suport al 155 i que “calia fer-ho”, tot i que ara els ho retraguin.

Per la seva banda, el líder de Cs a Catalunya ha recordat “l’estupor” que van sentir quan parlaven amb el govern espanyol, aleshores amb Mariano Rajoy al capdavant, quan parlaven amb les persones que “treballaven sobre l’assumpte català”. “A Madrid el Govern va donar la sensació que no es creien les coses, i que Oriol Junqueras, Marta Rovira o qui fos, els estaven enganyant”, ha afegit.

Al debat també hi ha participat l’exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell. Preguntat per si el seu espai polític va entendre la seva decisió i la de Joan Coscubiela en aquell moment, l’exdiputat ha dit que només “la part de l’esquerra més clàssica”. “Se sap com costa aconseguir llibertats, i allí s’estaven trepitjant”, ha apuntat.

Carrizosa creu que l’independentisme és conscient que va suposar “un atropellament”, perquè “mai celebren” aquestes dues jornades. Fernández ha apostat per fer “pedagogia cada any” sobre aquests fets, quan “es va veure la naturalesa de l’independentisme com  a moviment nacional populista amb tints autoritaris”. De fet, ha assegurat que en aquelles sessions plenàries es va nomenar l’expresident Carles Puigdemont com un “autèntic cabdill” i “cap del poder judicial”.

<strong>Elda Mata: “Quan l’enemic diu que ho tornarà a fer, és d’insensat tapar-se els ulls i les orelles”</strong>

La presidenta de SCC, Elda Mata, ha demanat que els fets del 6 i 7 de setembre no caiguin en l’oblit. Ha dit que són “una lliçó de present i de futur”. I ha advertit que “quan l’enemic avisa que ho tornaran a fer, és d’insensat tapar-se els ulls i les orelles”.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió