ACN Igualada – Protecció Civil posarà a prova el dimarts 15 d’octubre un total de 16 sirenes de risc químic de les zones de la Tordera, la Vall d’Aran, el Bages, el Berguedà, l’Anoia, la Selva i Girona. Es tracta de la tercera i última prova d’aquest 2024 després dels simulacres que es van fer el passat mes d’abril a Tarragona i el maig a l’àrea metropolitana de Barcelona. A la prova del 15 d’octubre hi haurà 4 sirenes noves: Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà. La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic és de 38.760 habitants. Per territoris, la que inclou més població és la de la Tordera amb 18.791 habitants. Catalunya ja compta amb 120 sirenes de risc químic operatives arreu del país.
La nova prova de sirenes de risc químic tindrà lloc el proper dimarts 15 d’octubre a les deu del matí. Així ho han explicat aquest dimarts a Igualada -una de les ciutats on s’ha col·locat una nova sirena- la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, i el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. Tots dos han insistit en què l’objectiu d’aquestes proves és que la població conegui el so de les sirenes i que s’hi familiaritzi per si, en un futur, es troben en un cas real. “És important que la població sàpiga què ha de fer quan sona la sirena: S’han de confinar, mai evacuar ni anar a buscar els nens a l’escola i actuar amb calma”, ha detallat Delgado.
En concret, el proper 15 d’octubre sonaran 16 sirenes ubicades als sectors químics de la Tordera, la Vall d’Aran, el Bages, el Berguedà, l’Anoia, la Selva i Girona. De les 16 sirenes n’hi ha 4 de noves. Es tracta de les sirenes ubicades a Igualada, Celrà (Gironès), Fogars de la Selva i Massanes (La Selva). Les 16 sirenes estan ubicades en 11 municipis diferents on hi ha 29 establiments que formen part de l’abast del PLASEQCAT. La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes és de 38.760 habitants i la zona amb un radi de població més gran és la Tordera amb 18.791 habitants.
Delgado ha recordat que a Catalunya hi ha un total de 120 sirenes i totes elles estan ubicades en zones “on els càlculs de seguretat industrial de la Generalitat determinen que un accident pot afectar a població de zona residencial”. “També incloem polígons però la prioritat és primer zones residencials i després polígons”, ha aclarit. Sobre les 4 noves sirenes, el subdirector de Programes en Protecció Civil ha indicat que la proporció de població que afecten “és petita” i, per això, abans s’ha prioritzar la instal·lació de sirenes “on hi havia més població susceptible de ser confinada”.
Aquesta serà la tercera i última prova que es farà aquest any. La primera va tenir lloc el 24 d’abril a Tarragona i les Terres de l’Ebre i la segona el 29 de maig al Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Occidental. Segons Delgado, amb aquesta nova prova sonaran “totes aquelles sirenes que no formen part de l’entorn metropolità de Barcelona i del sector químic de Tarragona”.
<strong>Funcionament de la prova</strong>
A les 10 del matí del dia 15 d’octubre s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova i, al cap d’uns minuts, s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament. Es tracta d’un so ondulant com el d’una sirena d’ambulància. El so d’inici d’alerta són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Quan finalitzi la prova -al cap de quinze minuts- s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament -un so pla més agut-.
Protecció Civil recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.