ACN Girona – Unes 400 persones -segons estimació de la Policia Local- s’han concentrat a Girona per protestar contra les pujades del preu dels lloguers d’habitatges, en una de les manifestacions simultànies convocades arreu del país. La marxa ha començat al barri de Santa Eugènia i ha acabat al centre de la ciutat. A la tarda, es dirigiran en tren a Barcelona per unir-se a la manifestació de país que hi ha convocada. “Tenir feina ja no garanteix l’accés a l’habitatge”, critica la portaveu del Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, Fàtima Aatar, que diu que “la proliferació de pisos turístics, especialment al Barri Vell, expulsa a la classe treballadora a la perifèria” i que “Girona és una de les ciutats on més creix el preu del lloguer”.
El Sindicat de Llogateres ha convocat aquest dissabte 23 de novembre manifestacions simultànies arreu del país per protestar contra les pujades del preu del lloguer. La mobilització segueix la tendència de Madrid, després que la ciutat es mobilitzés el 13 d’octubre per denunciar la situació actual de l’accés a l’habitatge i l’encariment d’aquest en els últims anys. A Catalunya, la capital de cada demarcació n’ha fet una per reclamar “habitatge universal, gratuït i de qualitat”.
A Girona, la protesta ha començat a dos quarts de dotze del migdia a la plaça Núria Terès i Bonet, al barri de Santa Eugènia, on s’han concentrat prop de 200 persones. D’allà ha arrencat una marxa per diferents carrers de la ciutat que ha anat sumant gent fins a arribar als prop de 400 participants. Amb càntics com “Què passa? Ens fan fora de casa” o “Desnonar i pujar lloguer”, la protesta s’ha dirigit fins a la plaça Independència, al centre de Girona, on s’han llegit els parlaments.
Fàtima Aatar, portaveu del Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya, organitzador de la protesta a Girona amb el suport d’altres entitats del territori, ha denunciat que “tenir feina ja no garanteix l’accés a l’habitatge”: “la gent no arriba a final de mes i no pot pagar el lloguer de l’habitatge que representa més de la meitat del sou de la classe treballadora”, ha dit.
A més, Aatar posa sobre la taula els col·lectius a qui més afecta aquest encariment de preus que considera que són “les persones migrades i els joves”. Per una banda, lamenta que “la població migrada és la que té menys renda, pateix racisme immobiliari, amb molts propietaris que no els volen de llogaters, i en alguns casos, no estan regularitzats i no poden accedir a l’habitatge”.
En el cas dels joves, des del Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya critiquen que “tot i que Girona és una ciutat universitària, els estudiants no troben pisos perquè els preus són inassequibles i només es pensen a maximitzar els beneficis privats”. Així com “és gairebé impossible que els joves puguin emancipar-se”·
<strong>Girona, on més puja el lloguer</strong>
En aquest sentit, els concentrats denuncien que no es garanteixi l’accés a l’habitatge pels veïns i veïnes i que, en el cas de Girona, “la proliferació de pisos turístics, especialment al Barri Vell, expulsi a la classe treballadora a la perifèria”. Una situació que agreuja l’encariment dels preus de l’habitatge i que ha fet que “A Girona, es visqui una pujada històrica dels preus de l’habitatge, amb desnonaments cada setmana”.
Per tot això, els manifestants a la capital gironina han expressat el seu descontentament amb la gestió política de l’habitatge i recullen al manifest: “Davant la incapacitat dels polítics i les seves falses promeses de trobar solucions efectives, només ens queda l’organització de la classe treballadora”. En aquesta línia, s’amenaça en fer una “vaga” de lloguers i deixar de pagar per forçar a reduir uns preus que consideren que “haurien de reduir-se a la meitat”.
A la tarda, els concentrats a Girona s’han dirigit cap a l’estació de tren, des d’on han viatjat fins a Barcelona per unir-se a la protesta que hi ha convocada a la plaça Universitat de la capital catalana a les cinc de la tarda.