ACN Girona – Més d’una vintena de professionals sanitaris de l’hospital Trueta de Girona integren el nucli principal de l’equip docent del primer màster de l’Estat especialitzat en infermeria endoscòpica, que neix de la necessitat d’aprofundir en els coneixements i habilitats dins d’un àmbit que durant els darrers anys ha experimentat una important evolució pel que fa al nombre i la complexitat dels seus procediments. La formació s’ha configurat de manera que els titulats en infermeria puguin adquirir noves capacitats en àrees d’endoscòpia, com la del Trueta, que va registrar més de 9.500 proves i exploracions durant 2023.
El curs, que arrenca el pròxim gener, incideix tant en les tècniques convencionals com en les més avançades en quatre especialitats endoscòpiques: digestologia, pneumologia, otorrinolaringologia i urologia. La Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació promou aquest màster, que també compta amb especialistes vinculats als hospitals Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol. A la vegada, dins dels continguts del curs s’hi suma la titulació d’Operador d’Instal·lacions de Radiodiagnòstic i la certificació en Suport Vital Immediat.
L’increment de procediments i la seva complexitat ha motivat que professionals sanitaris de diferents especialitats del Trueta hagin donat impuls a una formació destinada a certificar la capacitat dels titulats en Infermeria d’actuar amb eficàcia i seguretat dins una àrea d’endoscòpies.
El programa d’assignatures, que s’imparteixen en línia, inclou l’estudi de la fisiopatologia vinculada amb l’endoscòpia en cadascuna de les quatre especialitats, a banda d’incidir en el funcionament dels circuits assistencials i la cartera de serveis. La part teòrica es completa amb dues assignatures pràctiques (iniciació i avançada) que s’impartiran al Trueta, amb l’opció d’acordar convenis per realitzar aquestes pràctiques en altres centres que disposin d’espais amb les condicions necessàries.
L’hospital disposa d’una àrea d’endoscòpia renovada el 2022 i que permet realitzar tota mena de procediments diagnòstics i terapèutics endoscòpics avançats. De fet, de les quatre habilitades, dues sales estan plomades i equipades amb una torre de raigs per fer procediments d’intervencionisme d’alta complexitat.
En aquestes instal·lacions, l’any 2023, el Servei d’Aparell Digestiu va realitzar més de 8.000 proves endoscòpiques, encapçalades pel que fa al volum per les colonoscòpies (2.268) i les esofagogastroduodenoscòpies (2.445). S’hi afegeixen més de 1.300 proves del Servei de Pneumologia i unes 140 biòpsies endoscòpiques i insercions de pròtesis fonatòries per part d’otorrinolaringologia. Des de 2019, l’Àrea ha vist incrementada l’activitat un 7% pel que fa als procediments digestius, que són els més habituals.
L’endoscòpia és un procediment mèdic que permet examinar l’interior d’òrgans i teixits del cos mitjançant una sonda flexible anomenada endoscopi amb una petita càmera i un llum al seu extrem per capturar imatges. Mitjançant l’endoscopi es pot introduir petit instrumental per prendre mostres de teixits (biòpsies) o tractar determinades malalties. Les nombroses aplicacions que té l’endoscòpia s’han incrementat al llarg dels anys, i s’hi han afegit procediments nous com l’endoscòpia intervencionista, que combina l’ús d’altres proves diagnòstiques per imatge com l’ecografia o la tomografia.