Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Prieto defensa que l’existència de quatre cossos policials diferents a Catalunya: “No és un defecte, sinó una virtut”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha defensat que l’existència de quatre tipologies de cossos policials en aquest territori “no és un defecte, sinó una virtut”. Ha apostat per fer més estreta la col·laboració amb la Guàrdia Civil, els Mossos i les policies locals i crear “un cercle virtuós on la informació flueixi”. Ho ha dit en el Dia de la Policia a Barcelona en què s’han commemorat els 200 anys del cos. Els responsables de la Policia Nacional també han demanat fer “un esforç coral i titànic” per combatre la delinqüència i han situat la lluita contra el tràfic d’éssers humans i els processos de radicalització de joves, com a prioritats. A més, han destacat l’augment del 45% d’agents dones en els darrers 6 anys

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s’ha referit als 200 anys de vida de la Policia Nacional i ha assegurat que és un cos que “ha sabut adaptar-se als seu temps i esdevenir una policia moderna preparada per assumir qualsevol repte”.

Publicitat

Prieto ha insistit en la seva “catalanitat” i ha advertit que l’existència de quatre tipologies diferents de cossos policials a Catalunya “no és un defecte sinó una virtut”. Ha destacat la bona sintonia amb la Guàrdia Civil, els Mossos i la resta de policies locals i ha apostat perquè el quadrat en què se situen aquestes quatre cossos faci una transició cap a un “cercle virtuós on la cooperació i la informació flueixin”. Així, s’ha compromès a seguir treballant en aquesta direcció, sempre des del respecte i la coordinació i ha avisat que “sense seguretat no hi ha convivència i sense convivència no hi ha democràcia”.

<strong>Una policia catalana</strong>

El director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, també s’ha referit al caràcter plural del cos, i ha dit que “la Policia Nacional és la de tots”. Ha afirmat que és “catalana, riojana, manxega i, en definitiva, de tot els espanyols”. “Vivim temps complicats i alguns dediquen més esforços a aconseguir la victòria sobre els altres que a trobar la veritat”, ha considerat Pardo que ha lamentat que alguns tendeixin a veure els que tenen al costat com a adversaris enlloc de companys de viatge: “Hem d’estar al costat de tots els qui vulguin ser-hi”, ha remarcat.

En aquest sentit, s’ha referit a la “l’estreta col·laboració” amb la resta de cossos policials a Catalunya, però també amb la judicatura, la fiscalia i les forces armades. Ha agraït de forma singular la feina que fan els Mossos i s’ha referit als seus màxims responsables, presents a l’acte, el director general dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el comissari en cap del cos, Miquel Esquius. “La qüestió de la seguretat exigeix un esforç titànic que ha de ser coral i comú i ningú sobra en aquest esforç perquè cada cop els ciutadans se sentin més segurs”, ha afirmat.

Ha encoratjat el cos a seguir treballant per ser un model d’exemplaritat i per protegir els ciutadans. Així, ha assegurat que “la convivència, la tolerància i el respecte”, han de guiar la tasca dels agents: “Encara que pensem de manera diferent hem de propiciar el respecte i la igualtat en el si de la societat, dos principis fonamentals de la Constitució i que ens han permès viure el major període de llibertat i progrés de la història d’Espanya”, ha valorat.

<strong>Un 45% més de dones al cos</strong>

Pardo ha aprofitat la seva intervenció per repassar els canvis i els avanços que ha experimentat el cos al llarg dels seus 200 anys de vida i ha assegurat que la Policia Nacional “viu un bon moment”.  S’ha referit al creixent en nombre d’efectius, que han superat la xifra de 3.500, el que suposa 313 més que ara fa sis anys. També ha destacat l’increment de comissaries, la incorporació de noves tecnologies, la modernització infraestructures i la transformació digital.

“Aquesta policia que va néixer per servir el regne s’ha convertit en un cos líder a nivell nacional i internacional en matèria de seguretat pública, un cos experimentat en l’àmbit del terrorisme i tràfic d’éssers humans, i un cos pioner en tècniques d’investigació i lluita contra la ciberdelinqüència”.

Alhora, ha posat en valor la feminització de la Policia Nacional i ha afirmat que en els darrers sis anys la presència de dones al cos ha augmentat un 45%. “Disposem de 13.000 agents dones, el que representa el 18 per cent del total”, ha assegurat.

<strong>Principals prioritats: el tràfic de persones i la radicalització de joves </strong>

En el seu discurs, el cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Manuel Rodríguez Jiménez, ha posat en valor la “dedicació, implicació i integració” dels membres del cos a Catalunya i la seva cooperació amb els altres cossos policials i entitats i institucions. Ha afirmat que assumir el lideratge del cos en aquest territori ha suposat un “regal professional” i ha elogiat el bon ambient de treball i la “il·lusió i imaginació” amb que desenvolupen al seva tasca els prop de 3.500 efectius destinats a Catalunya.

Ha recordat que el pla 2022-2025 de la policia s’ha fixat la reducció del tràfic d’éssers humans com un dels principals reptes i ha afirmat que “la detecció precoç dels processos de radicalització de joves” per prevenir possibles atacs terroristes és una prioritat. “Estat Islàmic no ha renunciat a executar accions a occident”, ha advertit.

Ha repassat algunes de les actuacions destacades del cos al territori al llarg de 2024, en què s’han desarticulat 58 grups criminals que han permès detenir més de 400 persones i comissar una tona i mitja de marihuana i més de dues de cocaïna. També s’ha referit al control de punts fronterers i ha anunciat que properament el cos implantarà nous sistemes tecnològics. Ha detallat que a l’aeroport del Prat s’han controlat prop de 14 milions de passatgers i s’han detingut 1.300 persones. Pel que fa al port de Barcelona, el cos ha controlat tres milions de viatgers i ha inspeccionat més de 6.000 vaixells i creuers.

A l’acte també hi ha assistit el president del TSJC, Jesús María Barrientos; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; i el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, entre d’altres personalitats.

L’acte, que s’ha desenvolupat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, ha inclòs diverses actuacions musicals i ha servit per condecorar policies nacionals, membres d’altres cossos i institucions, per actuacions meritòries durant el darrer any. A més, s’ha projectat un vídeo institucional per repassar els 200 anys de vida del cos.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió