Edició 2166

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024
Edició 2166

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024

PP i PSOE discrepen sobre la reforma del sistema de l’elecció de vocals del CGPJ

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El PP i el PSOE han mostrat aquest dijous les primeres discrepàncies sobre l’abast de l’acord tancat dimarts per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), concretament pel que fa al nou sistema d’elecció dels seus vocals. Tal com apuntava el pacte rubricat a Brussel·les, es dona un termini de sis mesos a l’òrgan de govern dels jutges per fer un estudi dels sistemes europeus i presentar una proposta de reforma del mètode d’elecció a Espanya que ha de reunir el suport de tres cinquenes parts dels vocals. Tot i això, el ministre Félix Bolaños ha dit en les darreres hores que aquesta proposta no és “vinculant”, matis que ha sigut criticat pels populars.

“Al nou consell se li dona un termini de sis mesos perquè analitzi les diferents regulacions a Europa, vegi quins són els millors estàndards, comprovi si hi ha possibilitat de millora al nostre model de l’elecció dels dotze vocals judicials del CGPJ i faci una proposta”, va dir ahir a la Cadena SER. “No és vinculant”, va afegir el ministre de Presidència i Justícia abans d’indicar que són les Corts les que tenen la iniciativa legislativa.

Publicitat

En una entrevista aquest dijous a EsRadio, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha discrepat de les paraules de Bolaños i ha asseverat que l’acord amb el PSOE “obliga” al CGPJ entrant a emetre “una proposta de reforma de la llei” d’elecció del consell. Si això no passa, ha avisat que Europa “parlarà i farà el seu informe de l’estat de dret”.

“La llei, o es vota completament, o no es farà, perquè l’acord és molt clar”, ha indicat Feijóo abans de dir que el consell té “un mandat imperatiu” i seria “molt sorprenent” que se l’obligui a fer una proposta i després no s’apliqui. En la mateixa línia, el vicesecretari popular Esteban González Pons ha explicat que allò que s’ha d’aplicar és “el que diu el text”. “Jutges que escullen jutges”, ha afirmat des del Congrés en ser preguntat per les paraules de Bolaños.

“La UE repassarà el compliment per part dels dos que vam firmar l’acord. Si no es comparteix allò firmat, haver-ho pensat abans”, ha manifestat González Pons, que va firmar la norma amb Bolaños dimarts passat a Brussel·les. “Si hi ha penediment sobre el que es firma no és la meva culpa”, ha insistit. “El que s’ha escrit és el que s’ha de complir”, ha reblat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió