Edició 2302

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 13 de novembre del 2024
Edició 2302

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 13 de novembre del 2024

‘Polvo serán’, l’última pel·lícula de Carlos Marques-Marcet, s’estrena als cinemes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Després del seu pas per la Seminci i el Festival Toronto, l’última pel·lícula de Carlos Marqués-Marcet, ‘Polvo serán’, s’estrena als cinemes. Aquesta tragicomèdia musical protagonitzada per Ángela Molina i Alfredo Castro, aborda la mort assistida i les conseqüències que té per a l’entorn. També arriba a la gran pantalla el drama de terror psicològic ‘El baño del diablo’, que es va alçar amb el premi a la millor pel·lícula del 57è Festival de Sitges. A les plataformes, destaca l’estrena a Movistar Plus+ de la sèrie ‘Celeste’, en què Carmen Machi es posa a la pell d’una inspectora de l’Agència Tributària que s’enfronta a un cas que recorda al de Shakira; i ‘Dune: la profecía’, una nova sèrie a Max ambientada en l’univers de Frank Herbert.

<strong>‘Polvo serán’</strong>

Publicitat

Després d’haver inaugurat la 69a edició de la Seminci de Valladolid i de ser reconeguda al Festival de Toronto, s’estrena  ‘Polvo serán’ del cineasta Carlos Marques-Marcet. Es tracta d’una tragicomèdia musical que parla de la mort. La cinta narra la història de la Claudia, que està malalta i vol decidir la seva forma de morir. El film també reflexiona sobre les conseqüències que té la decisió en el seu entorn. El director explica en una entrevista a l’ACN que és vitalista i que, precisament per això, pensa molt en la mort. “Hi penso diàriament d’ençà que tenia sis o set anys, i ho faig d’una manera que m’ajuda a viure”, assenyala. En aquest sentit, recorda que al final tothom hi arribarà d’alguna manera, així que el gran repte “és estar present en l’aquí i l’ara”. 

‘Polvo serán’ és un llargmetratge amb guió de Marques-Marcet, Clara Roquet i Coral Cruz que compta amb Ángela Molina, Alfredo Castro o Mònica Almirall, entre el repartiment. L’argument explica la història de la Clàudia, que després de ser diagnosticada amb una malaltia terminal, decideix iniciar un últim viatge a Suïssa. Allà podrà decidir com i quan acaba la seva vida gràcies a l’ajuda d’una associació de suïcidi assistit. 

La seva parella, en Flavio, que no s’ha separat d’ella en més de quaranta anys, decideix acompanyar-la en aquest viatge sense retorn. La seva filla Violeta, en canvi, es converteix en una mediadora involuntària entre els seus pares i tot el que deixen enrere, al mateix temps que intenta trobar el seu lloc en aquesta història. 

Segons Marques-Marcet ‘Polvo serán’ no és una pel·lícula sobre el dol, sinó sobre la mort i, concretament, la mort d’un mateix. “No és trista, és més aviat estranya i també incorpora un cert punt d’humor”, afegeix, “intentem confrontar una cosa tan rara com és desaparèixer, des del punt de vista de la persona que mor, però també des del punt de vista dels altres”. Pel cineasta es tracta d’un tema de què s’hauria de poder parlar més obertament i abordar-lo “en comunitat”. 

En aquest sentir, el director sosté que és la pel·lícula “menys política” que ha fet, però sí la més “existencialista”. “Espero que serveixi una mica per entendre més aquest procés, com hem pogut fer nosaltres gràcies a les associacions que ens han assistit”, diu. Finalment, remarca que més enllà de la mort, el film també parla en tot moment de l’amor. “És com curiós que en català les paraules mort i amor s’assemblin tant no? Són dos temes que ens interessen i que en aquest cas mirem de reflexionar sobre quin és el límit de l’amor i la dependència”, explica, “perquè estimar algú significa també ser vulnerable i dependre de l’altre, i a vegades pot ser en certa manera tòxic”. 

Una de les particularitats de la pel·lícula és que incorpora escenes de dansa, interpretades per la companyia La Veronal. Pel que fa a la música, aquesta està signada per la cantant i compositora Maria Arnal. Pel director aquesta via ha servit per arribar a “una veritat” a la que no poden arribar les paraules perquè la mort i també l’amor no deixen de ser “abstractes”. “Si mires documentals de diferents cultures veus que la música sempre està present al final”, afirma. 

<strong>‘Gladiator II’</strong>

Després d’anys de gestació arriba la seqüela ‘Gladiator II’ de Ridley Scott. Paul Mescal és el protagonista d’aquesta nova aventura èpica que s’ubica 20 anys després dels fets de la pel·lícula original. I és que anys després de presenciar la mort del seu admirat heroi a mans del seu tiet, Lucio es veu forçat a entrar al Coliseu en ser testimoni de la conquesta de casa seva per part dels tirans emperadors que dirigeixen Roma. Amb un cor carregat de fúria i el futur de l’imperi en joc, el protagonista haurà de rememorar el seu passat a la recerca de la força i l’honor que retornin la glòria perduda de Roma. El film, que s’estrena doblat en català, compta amb un repartiment amb noms com Pedro Pascal, Connie Nielsen, Denzel Washington o Joseph Quinn. 

<strong>‘Nunca te sueltes’</strong>

Alexandre Aja dirigeix el terror sobrenatural sobre la maternitat de ‘Nunca te sueltes’. Una angoixada mare, protagonitzada per Halle Berry, i els seus dos fills bessons viuen en una cabanya en el bosc sota la influència d’un esperit maligne. Necessitar estar connectats en tot moment, arribant inclús a lligar-se amb cordes. Però, quan un dels nens pregunta si el mal és real, els llaços que els uneixen es trencaran i arrencarà una terrible lluita per la supervivència. 

<strong> ‘Los últimos románticos’</strong>

‘Los últimos románticos’ és una comèdia dramàtica sobre la Irune, una dona insegura, solitària i amb tendència hipocondríaca. Treballa a les afores d’un poble industrial i la seva vida es limita a un reduït cercle d’amistats: companys de feina, una veïna i un operador de Renfe a qui consulta horaris de trens que no agafa. El seu fràgil equilibri es trenca quan es detecta un bony al pit i viu un conflicte laboral. La seva vida fa un gir inesperat, oferint-li l’oportunitat que sempre havia estat esperant. Miren Gaztañaga protagontitza el film dirigit per David Pérez Sañudo i basat en una novel·la de Txani Rodríguez. 

<strong>‘En la alcoba del sultán’</strong>

‘En la alcoba del sultán’ de Javier Rebollo és un drama basat en fets reals sobre el cinema. El 1901, el francès Gabriel Veyre, inventor i operador de càmera dels germans Lumière, accepta la captivadora proposta de Venerable Sultán i desembarca a en un exòtic país per portar a l’Orient els misteris del cinematògraf. 

<strong>‘Góndola’</strong>

‘Góndola’ de Veit Helmer és un film romàntic sobre la trobada entre dues hostesses de cabina d’un telefèric en unes muntanyes de Geòrgia. Entre elles dues naixerà un vincle que va més enllà de l’amistat, malgrat que la seva interacció es redueix en el moment de retrobament de dos combois enmig del trajecte d’anada i tornada. 

<strong>‘Lola i el piano trencaclosques’</strong>

‘Lola i el piano trencaclosques’ és un migmetratge d’animació que arriba en català. La Lola, d’11 anys, és la germana d’en Simón, de 5, que viu en el seu propi món. Observant-lo s’adona de com de sensible és als petits sons quotidians que queden amagats en el dia a dia. Amb el seu amic Rolih, la Lola decideix construir una màquina de sorolls per comunicar-se amb el seu germà: el piano trencaclosques.  La producció, d’Augusto Zanovello, va ser reconeguda amb el Premi del Jurat del Festival d’Annecy. 

<strong>‘Waldo’</strong>

Charlie Arnaiz i Alberto Ortega presenten el documental ‘Waldo’. El matí del 28 de març del 77 sortia la notícia que el prestigiós compositor de l’’Himne de l’Alegria’ Waldo de los Ríos apareixia mort. El treball és un documental que intenta desxifrar tots els secrets rere la figura del cèlebre músic argentí. En la investigació es descobreix una vida de fama, passió, luxe, homofòbia, dictadura, esoterisme, depressió, soledat i un enigmàtic suïcidi. 

Plataformes (del 13 al 19 de novembre) 

<strong>La nova sèrie ‘Celeste’ arriba a Movistar Plus+</strong>

Movistar Plus+ estrena aquest dijous la sèrie ‘Celeste’, una ficció de sis capítols creada per Diego San José i dirigida per la cineasta Elena Trapé, després del seu pas pel Festival de Sant Sebastià i el Serializados. Carmen Machi interpreta a una inspectora de l’Agència Tributària que s’enfronta al cas més important de la seva vida quan s’està a punt de jubilar, que recorda al cas de Shakira. L’acompanyen al repartiment Manolo Solo, Andrea Bayardo, Clara Sans o Marc Soler, entre d’altres. 

D’altra banda, la plataforma incorpora el 18 de novembre la segona temporada de ‘La reina serpiente’, un drama d’època amb un toc punk que torna de la mà de Samantha Morton 

<strong>L’univers de Dune arriba en format de sèrie a Max</strong>

El 18 de novembre arriba a Max ‘Dune: la profecía’, una nova sèrie ambientada en l’univers de Frank Herbert, 10.000 anys abans de l’ascensió de Paul Atreides. La trama segueix la història de les germanes Harkonnen en la seva lluita contra les forces que amenacen el futur de la humanitat. 

Uns dies abans, James i Oliver Phelps, coneguts per interpretar el paper dels bessons Weasley a la saga de Harry Potter, aterren amb ‘Harry Potter: los magos de la repostería’, un nou concurs culinari carregat de màgia. El mateix dia la plataforma incorpora ‘Car gangs’.  

<strong>Sílvia Abril protagonitza ‘Mamen Mayo’ a Sky Showtime  </strong>

Sky Showtime estrena dilluns 18 de novembre la sèrie ‘Mamen Mayo’ d’Eduard Sola, amb Sílvia Abril com a protagonista i Pablo Capuz, Mona Martínez i Clara Sans en el repartiment. La història segueix a la mediadora d’herències Mamen Mayo i el seu equip en un intent per resoldre conflictes d’interessos dins de famílies benestants en guerra per una herència.  

Prèviament, aquest dijous 14 de novembre arriba la sèrie d’èxit mundial ‘Yellowstone’, que narra la història de la familia Dutton, que controla la granja més gran dels Estats Units. Entre aliances canviants, assassinats per resoldre, ferides obertes i un gran respecte pels animals, la granja es troba en un conflicte constant amb els seus veïns: una ciutat en expansió, una reserva índia i el primer parc nacional del país. 

<strong>Prime Video estrena ‘Cross’, basada en les novel·les de James Patterson</strong>

El 14 de novembre arriba a Prime Video la sèrie ‘Cross’, basada en els personatges de les novel·les supervendes de James Patterson. Creada i produïda per Ben Watkins, narra la vida de l’Alex Cross, un home fort però sensible obsessionat en seguir aprenent i que exerceix de detectiu i psicòleg forense de la policia metropolitana de Washington. 

El 18 de novembre s’incorpora la quinzena temporada de ‘La que se avecina’, amb noves separacions, morts, retrobades, secrets i girs dramàtics de la comunitat de veïns més popular. 

<strong>Segona temporada de ‘Silo’ a Apple TV+  </strong>

Rebecca Ferguson torna aquest divendres 15 de novembre amb la segona temporada de ‘Silo’ a Apple TV+. En un futur tòxic i en ruïnes, milers de persones viuen sota terra. Una enginyera comença a descobrir secrets sobre la realitat d’aquest entorn.  

D’altra banda, ‘Hermanas hasta la muerte’, protagonitzada per Sharon Horgan, torna amb la segona temporada aquest dimecres. 

<strong>‘Las hermanas Guerra’, arriba a Netflix</strong>

Netflix estrena aquest dimecres la sèrie ‘Las hermanas Guerra’, que explica la història entre l’enfrontament entre Perla i Antonia, dues germanes dividides per l’amor i la traïció. Després d’anys de manipulacions, la Perla descobreix que la filla que l’Antonia li havia robat segueix viva. Decidida a salvar-la, entra en una presó però canviarà el destí de la família per sempre.  

Dijous 14 de novembre arribarà ‘Más allá del adiós’, una sèrie que narra la història de Saeko (Arimura), que perd l’amor de la seva vida, Yusuke, en un accident el dia que li proposa matrimoni. La Naruse (Sakaguchi) rep el cor de la Yusuke que li genera una nova oportunitat vital. Els dos es retrobaran i els records de Yusuke començaran a aparèixer. 

D’altra banda, dimarts 19 de novembre s’estrena la segona temporada de ‘Zombiverso’, un reality de comèdia on els concursants s’enfronten a reptes i dilemes insòlits mentre intenten sobreviure amb enginy i humor. 

<strong>Filmin reflexiona sobre la mort digna</strong>

Filmin ofereix el dimarts 19 de novembre l’estrena de la comèdia dramàtica ‘True Love’. La sèrie es pregunta si és correcte ajudar a acabar amb una vida. Protagonitzada per Lindsay Duncan i Clarke Peters, explica la història d’un grup de vells amics reunits en un enterrament que fan un pacte. No deixaran que la resta pateixin el seu dolorós i lent deteriorament i dissenyaran la seva mort digna. 

<strong>Els crims terribles de ‘Grotesquerie’, a Disney+  </strong>

Disney+ estrena aquest dimecres ‘Grotesquerie’, on una serie de crims terribles han alertat una petita comunitat.  La investigadora Lois Tryon sent que aquests crims son estranyament personals, com si algú s’estigués burlant d’ella. Es trobarà immersa en una complicada xarxa amb més preguntes que respostes.   

Basada en el llibre de Patrick Radden Keefe arriba aquest dijous 14 de novembre ‘No digas nada’. Es tracta d’una impactant historia d’assassinats i records durant el conflicte nord-irlandès de ‘The Troubles’. 

Finalment, dimarts 19 de novembre s’estrena ‘Interior Chinatown’, sobre un personatge que descobreix una historia enterrada sobre la seva família. 

<strong>3Cat estrena la docusèrie sobre un cas d’explotació sexual a Ventalló </strong>

3Cat estrena dimarts 19 fe novembre ‘Murs de silenci. Gran Escala 2000’. La plataforma revisa així un cas d’explotació sexual de menors de l’any 1992 a un club Gran Escala 2000 de Ventalló (Alt Empordà). Ho farà a través dels tres capítols de la docusèrie d’Anna Teixidor Colomer i Marc Faro Costa. La producció relata els vincles entre l’explotació sexual, càrrecs públics i funcionaris de l’Estat. La investigació d’aquell cas va culminar amb la detenció d’una vintena de persones (propietaris i treballadors) però també d’alguns clients, càrrecs públics i empresaris.  

Prèviament, aquest dijous 14 de novembre torna a 3Cat ‘Natura sàvia. Sapere Aude’. Sis anys després de l’estrena de la primera temporada, el 2018, torna “Natura sàvia”. Reformulat, però amb la mateixa vocació de combinar divulgació i entreteniment. A “Natura sàvia: Sapere Aude” es mantindran els principals protagonistes i el to surrealista de l’humor del programa i es donarà més pes a la part d’entreteniment, que s’amaga al darrere d’una mena de sitcom ubicada en un entorn universitari, on en Peyu farà classes, al costat d’Albert Pla i Quimi Portet, i on s’explicarà la biologia d’una manera poc convencional. Completa el trio humorístic una nova incorporació: Iris Pérez, una nena de 12 anys que capitanejarà tota la part del documental.     

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió