Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Plataforma per la Llengua denuncia que escoles públiques de la Catalunya del Nord posen “traves” per estudiar català

|

- Publicitat -

ACN Girona – Plataforma per la Llengua denuncia que “creixen” els problemes per estudiar català a les escoles públiques de la Catalunya del Nord. L’entitat ha detectat “més dificultats que mai” perquè els alumnes puguin fer classes de català o en català al sistema públic, que escolaritza el 90% dels alumnes que estudien en aquesta llengua. En aquest sentit, alerta que han detectat problemes a l’escola de primària del Voló, el col·legi de Portvendres i als liceus d’Argelers i Prada.

En concret, al Voló està previst el tancament d’una classe bilingüe. Una situació, asseguren que “sobrecarregaria les altres classes a primària i maternal, ja saturades, i empitjoraria la qualitat de l’ensenyament en català”. Les famílies han engegat una campanya a Change.org per aturar-ho.

Publicitat

Pel que fa al col·legi de Portvendres, l’entitat diu que les classes de català s’han programat de 12.30 a 13.30. “La imposició d’aquest horari obliga els alumnes que vulguin aprendre català a tenir només mitja hora per dinar, car les classes es reprenen a les 14 h”, afirmen. A més, diuen que a banda de compactar excessivament la jornada, es tracta d’un horari que “impedeix que els alumnes que dinen a casa puguin assistir a les classes de català”.

Al liceu d’Argelers, “els alumnes que volen fer classes en català han de renunciar a assignatures essencials per al seu futur acadèmia”. Això, afegeixen, ha fet que enguany la meitat dels alumnes hagi renunciat a fer-les. “L’Ajuntament d’Argelers coneix la problemàtica, però el marge d’actuació que té per resoldre-ho és limitat, perquè no són competències seves”, asseguren.

Pel que fa al liceu de Prada, les classes de català s’han programat el dimecres a la tarda, quan no hi ha transport escolar. Aquest horari, remarquen, impedeix als alumnes tornar a casa un cop acabades les classes i “desincentiva” que els estudiants s’hi apuntin.

L’entitat reclama a les administracions competents que ho resolguin i ampliïn l’oferta educativa en català.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió