Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024
Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024

Pepe Zapata fa un homenatge a l'”heroi anònim” de l’enterrador de Paterna amb un monòleg a la Villarroel

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Villarroel ha presentat aquest dilluns el muntatge ‘L’enterrador’ de Gerard Vázquez i amb Pepe Zapata com a protagonista. El monòleg, que es podrà veure des d’aquest diumenge fins al 4 d’agost, fa un homenatge a l’enterrador de Paterna, Leoncio Badía Navarro. Es tracta d’un “heroi anònim” que durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra va enterrar 2.500 afusellats amb un gran compromís per la dignitat humana. Amb la voluntat de reivindicar la memòria històrica a les noves generacions, el monòleg de Zapata no es planteja com un “espectacle pamfletari” perquè va ser una guerra on “la van cagar tots”. L’obra vol fer reviure un episodi colpidor a través d’un relat teatral de ficció però basat lliurement en diverses vivències.

Durant la roda de premsa de presentació, Zapata ha reivindicat la figura de Leoncio Badía Navarro perquè amb la seva “determinació va deixar testimoni de la humanitat i dignitat enmig de l’horror i la barbàrie” de la Guerra Civil i la postguerra.

Publicitat

En l’espectacle, un actor prepara un monòleg que representarà davant els espectadors d’aquí uns dies. L’ha escrit ell mateix a partir del que la seva família li va explicar durant anys sobre el seu avi i els seus amics, els quals van patir els terribles episodis durant la postguerra.

La producció, que ja es va poder veure a Barcelona a la Sala Fènix i s’ha pogut veure a Xile i a altres zones de l’Estat, es basa en l’alta dignitat amb la qual va treballar l’enterrador de Paterna. “Ell va pensar que els familiars donarien sepultura als cossos i d’amagat va establir tot un sistema per identificar-los”, ha explicat Zapata. “També hi havia una xarxa secreta de dones que anaven als cementiris a les nits per saber on eren els seus familiars”, ha afegit.

“Enlloc de tirar indistintament a tothom a la fossa, ell s’ocupava de rentar els cossos, col·locar-los ordenadament. En tot moment té una obsessió perquè tot es pogués referenciar i dignificar”, ha comentat sobre la tasca de l’enterrador.  

L’actor ha mostrat la seva preocupació perquè les noves generacions no són conscients de la importància que va tenir la Guerra Civil espanyola i del dolor que va causar. En aquest sentit, ha explicat que durant algunes funcions escolars realitzades, ha constatat la impressió que ha generat el monòleg entre els joves.

“La memòria històrica són tres generacions, després ja no hi ha connexió emocional. Hem de fer que els joves connectin amb allò que van patir els seus avis”, ha reclamat.

L’espectacle és en català encara que també hi ha una versió en castellà i en anglès.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió