ACN Barcelona – La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha lamentat que aquest està sent un cap de setmana “molt dur” pel que fa a la sinistralitat viària, amb cinc morts a les carreteres. En l’acte de record a les víctimes de trànsit celebrat a Barcelona, ha dit que darrera d’aquestes víctimes hi ha persones “que no compleixen amb les normes de trànsit” i ha assegurat que s’ha d’actuar “amb tot el pes de la llei”. La consellera ha fet també una crida a la consciència cívica ciutadana. Des d’STOP Accidents han reclamat modificacions legals per deixar de considerar imprudents els homicidis de trànsit, així com la creació de jutjats específics. Pat-AP(A)T també ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva al volant.
L’acte s’ha celebrat aquest migdia a Barcelona -al monument ubicat a prop de la Ronda Litoral- amb motiu del Dia Mundial en Record de les Víctimes de Trànsit, que se celebra el tercer diumenge de novembre des del 2005.
Enguany, aquesta commemoració ha coincidit amb un cap de setmana amb cinc víctimes mortals. En concret, dues persones van perdre la vida aquest dissabte en un accident a la T-314 a Cambrils i també un motorista en un altre sinistre entre Calafell i Cunit. Aquest diumenge han mort dues persones en un accident entre dos camions i un turisme a l’AP-7 a Vilablareix i un altre motorista a l’N-260 a Llançà.
Precisament, Parlon ha destacat que part d’aquestes víctimes eren dels col·lectius vulnerables. La consellera ha lamentat que darrera dels accidents hi ha persones que no compleixen les normes “i se salten el respecte a la vida dels altres consumint alcohol i drogues”.
Davant d’aquestes situacions, ha dit que un dels instruments de què disposa l’administració és actuar amb la llei a la mà però també ha posat en valor les tasques de prevenció. Ha valorat, a més, que li sembla una “bona acció” la voluntat del govern espanyol d’endurir la taxa màxima d’alcoholèmia permesa. La consellera ha afegit però que fa falta una consciència col·lectiva.
De la seva banda, el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha expressat el compromís de l’administració per tenir “tolerància zero” davant de conductes incíviques i ha agraït la feina que fan les associacions de víctimes.
<strong>Endurir la llei i ser més responsables</strong>
En aquest sentit, Carlos Amoretti, d’STOP Accidents, ha exigit un pacte d’estat per la seguretat viària i que es modifiquin les lleis “en benefici de la vida”. Entre aquests canvis, ha insistit en la necessitat d’eliminar la paraula imprudent del codi penal quan es tracta d’un homicidi a la carretera. “Si es comet un delicte es fa sabent el dany que causarà”, ha valorat.
D’altra banda, Joan Puigpell, de Pat-AP(A)T ha lamentat que hi ha una tendència a “banalitzar el risc” i ha fet una crida a interioritzar la responsabilitat que suposa conduir un vehicle.<br />
Durant l’acte també han intervingut familiars de víctimes mortals en accidents de trànsit, com la Montserrat Montalt, que va perdre la seva mare fa 20 anys i que ha demanat a l’administració que exigeixi més responsabilitat a l’hora de conduir i reprengui “més durament” les conductes incíviques.