Edició 2223

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024
Edició 2223

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024

Parlon confirma Trapero com a director de la Policia i Miquel Esquius serà el comissari en cap en substitució de Sallent

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La consellera d’Interior, Núria Parlon, ha confirmat aquest dilluns que el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero serà el director general de la Policia, tal com va anunciar el president de la Generalitat, Salvador Illa, en campanya electoral. A més, Miquel Esquius serà el nou comissari en cap dels Mossos en substitució d’Eduard Sallent. Fins ara era el cap de la regió policial metropolitana sud.

La número dos a la prefectura serà Alícia Moriana, actual comissària de la regió policial central i propera a Trapero. Substitueix Rosa Bosch en el càrrec. De fet, Moriana es va presentar contra Sallent per a la nova plaça de major del cos que va impulsar l’anterior equip del Departament d’Interior. D’altra banda, Tomás Carrión serà el nou secretari general de la conselleria. Prové, com Parlon, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i era el responsable de la Policia Local del municipi.

Publicitat

Esquius ja va ser comissari en cap del cos, però només durant poc menys d’un any, entre juliol del 2018 i juny del 2019, quan justament va ser substituït per Eduard Sallent. L’exconseller Miquel Buch el va nomenar i el va destituir.

Parlon ha assegurat que amb aquests nomenaments, que aquest dimarts formalitzarà el Consell Executiu, s’obre una “nova etapa”. “Necessitem nous lideratges, noves formes, noves maneres d’organitzar l’estructura de comandaments”, ha dit en roda de premsa. La consellera ha considerat que l’anterior etapa als Mossos “està esgotada” però ha agraït la tasca feta pels comandaments que seran destituïts al capdavant del cos.

És el cas de Pere Ferrer, fins avui director general de la Policia, de qui ha dit que “ha fet una molt bona feina”. El substituirà Trapero, de qui Parlon ha destacat que té “coneixement de la seguretat i el màxim rang en el cos”. També ha indicat que “probablement” ja no vestirà l’uniforme de policia perquè “passarà a ser un càrrec polític del Departament”.

D’Esquius n’ha dit que és “una persona amb molt coneixement del cos”, que ja va encapçalar durant poc menys d’un any, i que té un tarannà “conciliador” i bona relació tant amb la judicatura com amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

La consellera també ha insistit que l’arribada de Trapero a la Direcció General no minarà el paper de la Prefectura, que serà l'”encarregada dels operatius i dels funcionaments propis del cos dels Mossos d’Esquadra, entre elles les matèries judicials”. “La independència és absoluta i el comandament del cos depèn de la prefectura que nomenarem els propers dies”, ha reblat.

L’objectiu dels canvis, ha explicat la consellera, és “revertir la corba delictiva” a Catalunya en col·laboració amb les forces policials estatals i també “revertir la percepció d’inseguretat ciutadana”. Això passa, segons ha relatat, per “noves maneres de fer” i “nous lideratges” que permetin desplegar una policia de proximitat que treballi “de la mà del món local”.

Entre aquests delictes que preocupen el Govern hi ha els derivats del crim organitzat, com el tràfic i cultiu de marihuana, i també els duts a terme per “màfies organitzades”. “També aquell petit delicte que preocupa i que genera moltes problemàtiques en el dia a dia dels ciutadans: furts, robatoris amb violència, agressions sexuals, ús d’armes blanques, baralles, robatoris a vehicles i entrades a domicilis”, ha afegit Parlon, que ha advertit que aquestes situacions “pertorben la percepció de la seguretat de la vida quotidiana” i dificulten la convivència.

Preguntada pels periodistes, la consellera ha confirmat la seva intenció de crear una comissaria de la dona que s’ocupi especialment de problemes que afecten aquest sector de la població. Tot i això, ha dit que el projecte no té nom encara i que tant aquests delictes com la resta han de ser “una tasca transversal de tots els departaments de la Generalitat”. “No podem exigir als Mossos d’Esquadra que resolguin les problemàtiques de fons”, ha avisat.

Sobre les quotes reservades a dones impulsades per l’anterior administració en processos selectius i en l’organigrama, ha defensat com a “importantíssim” la “feminització del cos” però ha demanat fer-ho per “obtenir resultats”.

Els canvis als cossos que depenen del Departament d’Interior queden de moment limitats als Mossos d’Esquadra. Els que Parlon té pensat de fer als Bombers de la Generalitat i a altres ens com els Agents Rurals no es produiran fins més endavant, previsiblement fins a la fi del període vocacional.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió