ACN Santa Susanna – La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha defensat aquest dissabte augmentar l’energia verda amb projectes com les plantes solars a les carreteres o projectes de grans dimensió, com l’eòlica marina al tram nord de la Costa Brava. “Tot plegat ens ha d’ajudar a arribar al 50% de contribució d’energia verda al mix energètic”, ha argumentat Paneque, que ha assegurat que aquesta serà “la legislatura d’avançar en la transició energètica”. Ho ha dit durant la visita de les obres per implantar una planta solar a l’antiga àrea de peatge a la C-32 a Santa Susanna (Maresme). Aquesta actuació s’emmarca en el Programa per a l’autogeneració i la descarbonització de la xarxa viària.
“El Govern està absolutament compromès amb projectes com aquest, i també amb projectes de gran dimensió, de grans parcs, com l’eòlica marina al tram nord de la Costa Brava”, ha indicat la consellera, que ha remarcat que l’objectiu és que l’energia verda arribi al 50% del mix energètic. Ha reconegut que en els últims temps la producció d’aquest tipus d’energia ha quedat estancada.
El Consell Executiu va aprovar dimarts una primera trentena d’actuacions amb una inversió de 40 milions fins al 2026. A Santa Susanna, 3.312 mòduls solars generaran 2,9 GW/h anuals, un 9% del que requereix el conjunt de carreteres de la Generalitat. Els treballs compte amb un pressupost de prop de 2.4 milions d’euros. La nova instal·lació començarà a funcionar durant l’estiu vinent i ocuparà prop de 2,3 hectàrees. El departament ja ha desmantellat les marquesines i altres elements de les àrees de peatge que restaven al tronc i als laterals de l’autopista.
“Més enllà d’adaptar-nos als efectes del canvi climàtic, és important que despleguem polítiques per reduir emissions de diòxid de carboni i la per generar energia verda”, ha argumentat Paneque.
Aquest parc solar és el primer que s’executarà dels tres que el departament té previstos en espais alliberats a la C-32 nord. Les altres instal·lacions s’ubicaran a les antigues zones de peatge d’Arenys de Mar i de Vilassar de Dalt.
El Govern vol aprofitar l’espai de les carreteres per instal·lar plaques fotovoltaiques. L’objectiu és arribar l’any 2028 a generar el 100% de l’energia que requereix la xarxa viària de la Generalitat, però també produir l’energia verda excedentària suficient per compensar les emissions de CO2 del manteniment de la xarxa el 2030.
S’instal·laran també plantes solars fotovoltaiques per a l’autoconsum energètic en túnels viaris arreu del territori, així com en els centres de conservació i gestió de la xarxa. Ja està en execució la instal·lació de plaques als túnels de Santa Susanna i de Sant Pol, i recentment es va instal·lar al túnel de Mataró.
Els excedents d’energia generada per aquestes instal·lacions els gestionarà l’empresa pública L’Energètica.