ACN Palamós – L’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) farà l’any que ve una consulta popular per decidir si s’incorpora el terme “Sant Joan” al topònim local. La consulta, que s’ha vist motivada perquè Sant Joan va ser municipi independent des del 1800 i fins al 1942, es va aprovar al ple del 17 de desembre per unanimitat de totes les forces polítiques representades al consistori. L’any passat l’Ajuntament de Palamós va presentar dos estudis, que va encarregar a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, on s’aprofundia en els orígens de Palamós i Sant Joan i en el procés d’annexió. Aquesta va ser la primera acció municipal en relació amb la definició del topònim del municipi.
Per a poder organitzar la consulta popular, es crearà una comissió de treball que serà coordinada per l’Àrea municipal de Participació Ciutadana i integrada per tots els grups polítics municipals, que establiran els criteris de construcció i organització que hauran de regir aquest procés. També es comptarà amb el seguiment i la participació de l’Associació de Veïns de Sant Joan.
La consulta popular culminarà el procés de recollida de l’opinió de la ciutadania que, com especifica la moció aprovada, inclou també la creació i foment d’accions per donar a conèixer els dos nuclis de població històrics que formen el municipi.
<strong>Estudis de Palamós i Sant Joan</strong>
L’any passat l’Ajuntament de Palamós ja va iniciar una primera acció en relació amb la definició del topònim del municipi, amb la presentació dels estudis que es van elaborar amb l’objectiu d’aprofundir en els orígens de Palamós i Sant Joan, i en el procés d’agregació que el 1942 va convertir les dues poblacions en un sol municipi.
Es tracta dels estudis ‘Cap als orígens de Palamós i Vila-romà’ i ‘El procés d’agregació de Sant Joan de Palamós a Palamós’, que van elaborar el doctor en història, Elvis Mallorquí, i el doctor en medi ambient, geògraf i humanista, David Pavón, respectivament.
Aquests dos professors de la Universitat de Girona (UdG) col·laboren amb l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, entitat a la qual l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va fer l’encàrrec d’elaboració d’aquests estudis, seguint la petició realitzada per l’Associació de Veïns de Sant Joan, amb l’objectiu de tenir més informació i fer difusió del procés històric de creació i creixement de les dues poblacions, així com de la seva posterior annexió.
L’acte de presentació d’aquests treballs va tenir lloc el mes de març de l’any passat al teatre La Gorga i va comptar amb la participació de l’exconseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que va ser coordinador dels dos estudis i autor del pròleg. L’Àrea municipal de Patrimoni he fet ara l’encàrrec de l’edició d’exemplars d’aquests estudis, perquè puguin ser consultats per la ciutadania. Els exemplars editats veuran la llum durant el primer trimestre de l’any vinent que, a banda, tindran també la seva versió digital.
<strong>La fusió</strong>
L’abril del 1940, Palamós va iniciar els tràmits d’agregació del terme municipal de Sant Joan, que des del 1800 era un municipi propi. L’any 1942, es va fer efectiva l’annexió. L’expedient esmentava les dificultats econòmiques de Sant Joan en contrast amb el desenvolupament de Palamós, que tenia la voluntat d’expandir-se. Abans de l’annexió, Palamós tenia un terme municipal de no gaire més d’un quilòmetre quadrat i més de 5.000 habitants. Sant Joan, en canvi, disposava de dotze quilòmetres quadrats i gairebé 1.500 habitants.