ACN Vic – L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) ha fet públiques aquest dilluns les dades sobre la conjuntura immobiliària a la Catalunya Central. Pel que fa a obra nova, encapçala el rànquing Osona, la comarca on durant el primer semestre del 2024 es van iniciar 135 habitatges i se’n van acabar 194. El director de l’APCE, Marc Torrent, ha assenyalat que tot i que les xifres són millors que els últims anys, no deixen d’estar “per sota de les necessitats”. De lluny la segueix el Bages, on es van iniciar 58 habitatges i se’n van acabar 72. Pel que fa al nombre de compravendes d’habitatges usats, Manresa és la ciutat capdavantera, amb 350 habitatges, seguida de Vic, amb 129, i Berga, amb 84.
La comarca on més es construeix és Osona, que tot i haver iniciat 135 habitatge durant el primer semestre del 2024, la xifra suposa una davallada del 27% respecte del 2023. Pel que fa a habitatges acabats, el 2024 se’n van acabar 194, una xifra un 5% inferior a la registrada l’any anterior. Al Bages van ser 58 habitatges iniciats -un descens del 22% respecte el 2023-, i se’n van acabar 72 -un 24% menys que el mateix període de l’any anterior.
Per ciutats, Vic en va iniciar 43 durant el primer semestre del 2024, una xifra que suposa una davallada del 26% en el mateix període del 2023. Pel que fa als finalitzats, se’n van acabar 91, una davallada del 19% respecte el 2023. De la seva banda, Manresa va registrar 26 habitatges iniciats (-10%), mentre que se’n van acabar 18 (-14%).
En tota la demarcació de Barcelona, durant el primer semestre del 2024 es van iniciar 5.786 habitatges, xifra que suposa un augment del 17,4% respecte el mateix període del 2023. Pel que fa als habitatges acabats, en tota la demarcació van ser 4.912, una xifra un 14,8% inferior a la registrada l’any anterior.
<strong>Compravenda d’habitatges nous i usats</strong>
Pel que fa a les xifres de compravenda d’habitatge, el primer semestre del 2024, al Bages es van registrar 325 compravendes d’habitatges nous i 789 d’habitatges usats. A Osona se’n van registrar 204 d’habitatges nous i 578 d’habitatges usats. Al Berguedà, es van registrar 10 compravendes d’habitatges nous i 222 d’habitatges usats.
Si es mira per les capitals d’aquestes comarques, a Manresa es van registrar 126 compravendes d’habitatges nous i 350 d’usats; a Vic van ser 115 compravendes d’habitatges nous i 129 d’usats i a Berga 7 de nous i 84 d’usats.
<strong>Alliberar sòl en reserva</strong>
Després que la setmana passada el president de la Generalitat, Salvador Illa, anunciés un ambiciós pla per construir 50.000 habitatges públics fins l’any 2030, el director general de l’APCE, Marc Torrent, ha assenyalat que des del sector privat volen “estar a l’alçada” i poder contribuir amb fórmules de col·laboració público-privada. Per ells la mobilització de sòl en reserva és clau i això activarà la construcció d’habitatge, no només allò que s’entén per habitatge tradicional, sinó també altres solucions com l’habitatge compartit, més enfocat per a persones grans o també per a persones joves.
Torrent ha explicat que existeix una ràtio que diu que una ciutat “necessita una producció anual d’uns tres habitatges per a cada mil habitants”. Això, segons el director general de l’APCE, és una dada que es pot acabar extrapolant a cada població per saber què necessita. Però hi ha casos, com el de Vic, en què la dada encara és més elevada perquè hi ha altres factors que intervenen en la demanda d’habitatge, com és el fet que la població actuï com a pol d’atracció comarcal o de punt d’atracció de mà d’obra o el fet que sigui una ciutat universitària amb estudiants i professors que també necessiten un lloc on viure.
Actualment el termini mitjà de construcció d’un habitatge són 36 mesos, tres anys, dels quals un es correspon al tràmit de la llicència, ha criticat Marc Torrent. El director general de l’APCE ha demanat poder escurçar aquests tràmits “per ser més àgils construint, però també per generar més oferta i atendre tota la demanda”.
Durant la jornada, l’alcalde de Vic, Albert Castells, també ha posat l’èmfasi en la rehabilitació. Conscients que cal habitatge públic, veuen en la rehabilitació una oportunitat per fer “aflorar” habitatge buit d’una manera més ràpida.
<strong>Més mà d’obra qualificada</strong>
Un dels problemes amb què es topen els constructors és la manca de mà d’obra qualificada. En aquest sentit, des de l’administració, Castells ha explicat que s’està posant el focus en aquest aspecte sobretot en generar una formació professional qualificada que pugui respondre a la demanda que el sector necessita. Un exemple és l’Escola de Segones Oportunitats.
La jornada ha aplegat representants d’empreses promotores i constructores de Vic i la Catalunya central. A més del director de l’APCE, la jornada també ha comptat amb la participació del director del Centre d’Empreses de Negoci Immobiliari de Caixa Bank a la Direcció Territorial de Catalunya, Blai Morera, el secretari general tècnic de l’APCE, Josep Donés, i l’alcalde de Vic, Albert Castells.