Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024
Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024

Òmnium diu que l’amnistia “evidencia” el que es pot aconseguir quan “tothom assumeix la responsabilitat que li pertoca”

|

- Publicitat -

ACN Valls – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha destacat que la llei d’amnistia “evidencia” el que es pot “aconseguir com a país” quan es treballa conjuntament i “tothom assumeix la responsabilitat que li pertoca”. En l’assemblea general ordinària de l’entitat celebrada aquest divendres a Valls, Antich ha afirmat que l’amnistia és “una gran conquesta de la societat catalana”. En la trobada també s’han donat per tancades les eleccions per renovar la junta directiva de l’entitat en la qual s’han registrat 7.042 vots (5,57% de participació). Tan sols s’hi havia presentat una candidatura i Oleguer Serra -que es troba exiliat a Suïssa- ha estat designat vicepresident primer.

Antich ha començat fent una anàlisi de la situació actual de l’independentisme i ha recordat que en els últims anys ha perdut un milió de vots i la majoria al Parlament, en la seva opinió “fruit del desacord entre partits”. Alhora, ha valorat la irrupció d’Aliança Catalana, sense anomenar-la: “al costat de l’extrema dreta espanyolista s’ha acabat articulant una extrema dreta independentista, que basa el seu discurs en la xenòfoba i l’odi culpabilitzador contra la immigració”. “El model de país que proposa aquesta extrema dreta està a les antípodes d’allò perquè treballem a Òmnium”, ha manifestat.

Publicitat

Per tot plegat, ha valorat que “cal passar de la fase resistencialista a la fase propositiva”. “Cal partir de la realitat del país que tenim. Catalunya és una societat diversa, el problema són les desigualtats que el fracturen. Si volem avançar cap al dret a l’autodeterminació hem de treballar per la construcció nacional. No podrem tenir un país lliure si no tenim país”, ha reflexionat.

Per tot plegat, ha destacat que el “nucli” de l’estratègia de l’entitat per als propers anys serà “treballar per la construcció nacional a través de la llengua catalana, la cohesió social i dels Països Catalans per avançar cap a l’exercici del dret d’autodeterminació, la llibertat nacional i la república catalana”, sense oblidar “els drets civils i polítics, la formació i vertebrant la societat civil”. En aquesta estratègia, l’entitat també deixa lloc per “l’estratègia internacional”. I aquí és on entra la figura del nou vicepresident primer, Oleguer Serra, que ha intervingut per videoconferència des de Suïssa.

<strong>Nova junta directiva</strong>

Antich ha posat en valor el paper de l’entitat en la construcció de la identitat catalana i ha destacat que hi ha 52 seus i gestiones arreu del país. En l’assemblea s’han conclòs les eleccions per renovar part de la junta directiva i que van començar el 3 de juny. En concret s’han substituït dinou persones, de les quals nou s’hi incorporen de nou mentre que deu més han assumit un nou rol. “Per primer cop tenim una junta amb més dones que homes”, ha afirmat el president de l’entitat.

Així, l’única candidatura ha estat oficialment aprovada i proclamada. Oleguer Serra -enginyer, actualment exiliat a Suïssa-, ha estat nomenat vicepresident primer; Marta Garsaball -advocada i funcionària de la Generalitat-, vicepresidenta tercera; Natalia Touzón -periodista-, secretària de l’entitat; i, Teresa Navarro -enginyera industrial-, tresorera. Aquests, doncs, s’integren a la junta directiva liderada pel president d’Òmnium, Xavier Antich, i conformada per Marina Gay, Quim Forn, David Fernàndez, Toni Borrell, Rosa Olivé, Àngel Castiñeira, Gerard Pijoan, Jordi Corrons i Mònica Terribas.

La nova junta la completen les vocalies de Susan Kalunge -jurista i professora de formació professional-, Marc Guinjoan -doctor en Ciències Polítiques per la UPF i professor a la UAB-, Laura Cendrós -presidenta de la Fundació Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya-, Estel Solé -escriptora, actriu i productora cultural-, Elena Subirà -gestora cultural-, Didac Amat -jurista i politòleg-, Laia Torras -politòloga-, Jordi Ferrer -economista-, Marina Gallés -advocada-, Mariona Lladonosa -professora de Polítiques a la UDL-, Elena Massot -llicenciada en ADE i en Dret-, Tayssir Azouz -traductor i emprenedor-, Júlia Petit -advocada- i Marc Barbacil -advocat i politòleg-.

<strong>Nou codi ètic</strong>

Durant l’assemblea també s’ha aprovat un nou codi ètic. L’entitat ha considerat que és “una actualització necessària”, ja que el darrer es va aprovar fa una dècada, i que “cal que la nova norma s’adeqüi a les dimensions i la responsabilitat que té l’organització, així com al context social i polític en el qual treballa”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió