Edició 2359

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de gener del 2025
Edició 2359

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de gener del 2025

Nova Esquerra proposarà al congrés d’ERC que la presidència i la secretaria general no puguin tenir cap càrrec públic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Nova Esquerra Nacional (NEN) proposarà al congrés d’ERC que la presidència i la secretaria general del partit no puguin tenir cap càrrec públic. Tal com avancen l’ACN i RAC1, l’equip de la candidatura que va sortir derrotada de la primera fase del congrés d’ERC (encapçalada per Xavier Godàs i Alba Camps) presentarà una esmena a la ponència estatutària que es debatrà i votarà en la segona part del congrés, els dies 15 i 16 de març. Si s’aprovés, el president d’ERC, Oriol Junqueras, no podria ser cap de llista (ni anar a cap candidatura electoral) un cop quedi amnistiat o deixi d’estar inhabilitat. I la secretària general, Elisenda Alamany, hauria de deixar l’acta de regidora a Barcelona. L’entorn de Foc Nou veu bé aquesta proposta de NEN.

La proposta del grup de NEN va d’acord amb el que Godàs ja havia defensat durant la campanya interna per dirigir el partit: <a href=”https://www.acn.cat/new/8f60544a-f446-4ba5-9a44-bf3480b35eb2/texts”>separar les funcions</a> dins de l’organització de les llistes electorals. El candidat a la presidència d’ERC -derrotat per Junqueras- i tot el seu equip van fer bandera que se centrarien en el partit, i que ni Godàs ni cap membre de la proposta de l’executiva de NEN hauria anat a cap llista electoral si haguessin guanyat el congrés. L’entorn de Nova Esquerra vol ara incloure aquesta iniciativa en la ponència estatutària que s’ha de debatre i votar en la segona fase del congrés del partit.

Publicitat

L’executiva de Junqueras i Alamany ha proposat <a href=”https://www.acn.cat/new/2669f924-5f85-4445-9740-1bfac7e890f0/texts”>un grup d’11 persones</a> per elaborar la proposta de la ponència estatutària, i ha ofert a NEN que n’hi afegeixi un representant. Però la candidatura de Godàs ho ha rebutjat: consideren que l’oferta de l’actual direcció s’allunya de la “voluntat real” de tenir en compte la candidatura derrotada (amb el suport del 42% de la militància), i denuncien manca de paritat en la proposta de Junqueras. S’intueix així que la proposta de la ponència estatutària -redactada per la direcció- no contemplarà la incompatibilitat de presidir ERC o ser-ne la secretària general amb tenir càrrecs públics.

És en aquest context que el grup que va formar NEN ja treballa per preparar possibles esmenes per incloure la seva proposta. Insisteixen que els dos màxims representants d’Esquerra s’han de centrar en el partit i no ocupar altres responsabilitats de càrrecs públics.

Si la proposta de Godàs i Camps prosperés, Junqueras no podria presentar-se a les llistes de cap cita electoral, encara que quedés definitivament amnistiat, o se li aixequés (o acabés) la inhabilitació del Suprem. I Alamany, actual líder d’ERC a Barcelona -amb aspiracions d’entrar al govern socialista de Jaume Collboni-, hauria de renunciar a l’acta de regidora un cop els nous estatuts d’ERC entressin en vigor.

Aquesta iniciativa comptaria amb l’aval de l’entorn de Foc Nou, la tercera candidatura del congrés que ja no va disputar la segona volta, i que van liderar Helena Solà i Alfred Bosch. La llista de Foc Nou també defensava que els màxims representants de la direcció d’ERC s’havien de centrar en el partit i renunciar a encapçalar llistes electorals.

De part de l’actual direcció, l’equip que comanden Junqueras i Alamany mostren calma i tranquil·litat davant d’aquesta possible esmena sobre la incompatibilitat de càrrecs. La nova executiva es mostra convençuda que, si l’esmena prospera i s’ha de votar, les mateixes bases que han avalat una nova presidència de Junqueras tornin a defensar els postulats del líder del partit.

<strong>El reglament s’aprova dissabte</strong>

El reglament que definirà el calendari de la segona fase del congrés d’ERC s’aprovarà al Consell Nacional d’aquest dissabte. El document reglarà les dates i els equips de les diferents ponències que es treballaran de cara a la cita dels dies 15 i 16 de març: la ponència política (unes 14 persones), l’estatutària (11) i la ponència ‘objectiu 2031’ (16).

Segons el reglament estatutari actual del partit, els documents congressuals s’han de donar a conèixer a la militància com a mínim 40 dies abans del plenari del Congrés Nacional (que comença el 15 de març). Les persones afiliades, mitjançant els seus congressos i assemblees, disposen d’un període de presentació d’esmenes no inferior a 15 dies.

La presentació i negociació d’esmenes es farà en la forma i el termini que determini el reglament. Les ponències polítiques, les resolucions o les conclusions aprovades pel Congrés Nacional són de caràcter vinculant per a tots els òrgans i càrrecs orgànics d’Esquerra, i també per als càrrecs institucionals del partit.

D’aquesta manera, si l’esmena de NEN prosperés i la militància l’aprovés, la incompatibilitat de ser president i secretària general d’ERC amb tenir càrrecs públics s’aplicaria immediatament quan els nous estatuts entressin en vigor: és a dir, quan el plenari del congrés del 16 de març anunciï els resultats de la votació.

<strong>Enfortir Junqueras o consolidar l’oposició</strong>

L’equip de Godàs vol defensar les pròximes setmanes el seu posicionament i estratègia política, de cara a la cita del 15 i 16 de març. Si l’esmena de NEN sobre la incompatibilitat de càrrecs al partit i en càrrecs públics prospera, l’oposició a Junqueras es pot consolidar, i l’actual direcció del partit quedaria debilitada.

En canvi, si la proposta fracassa, el president d’ERC i Alamany sortiran enfortits del final del congrés, després d’haver hagut d’anar a una segona volta (inesperada per ells mateixos) per vèncer la llista alternativa.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió