Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024
Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024

Neix la plataforma Bressols en Lluita per reclamar una educació 0-3 “pública, universal i de qualitat”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Famílies i treballadores d’escoles bressol s’han agrupat en la Plataforma Bressols en Lluita, que s’ha presentat oficialment aquest dijous. Els impulsors han fet una concentració a les portes del Parlament, des d’on han explicat que neixen per reclamar una educació 0-3 “pública, universal i de qualitat”. La plataforma sorgeix arran de la trobada entre famílies de municipis que s’havien quedat sense plaça en una bressol pública. Una situació que, segons ha explicat una de les portaveus, Brenda Bär, afecta milers de famílies arreu de Catalunya. El moviment ha denunciat no només la manca de places públiques sinó també ràtios elevades i condicions laborals “precàries” de les treballadores.

La plataforma es va constituir el 29 de juny, en una trobada entre famílies sense plaça i amb plaça per a escola bressol, treballadores, sindicats i altres organitzacions en defensa del 0-3. En el seu manifest, expliquen que acullen a tothom que estigui preocupat per l'”abandonament” d’aquest cicle educatiu per part de la Generalitat i els ajuntaments. El seu objectiu és aconseguir més recursos i una millora de la qualitat del cicle 0-3 a Catalunya, per això reclamen més inversió i accés universal.

Publicitat

Com va publicar recentment l’ACN, 3.709 infants d’entre 0 i 3 anys no tindran plaça a cap escola bressol municipal de Barcelona el curs vinent, segons dades de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB). Segons Bär, aquesta és una realitat que viuen també fins  a un miler de famílies de ciutats com Cardedeu, Malgrat de Mar, Sant Cugat del Vallès, Mataró, Banyoles, Olèrdola o Girona. Bär ha afegit però que això és només el que els hi ha arribat a ells però es desconeix el nombre total d’infants que s’ha quedat sense plaça en una bressol pública per al curs 2024-2025.

Aquesta portaveu, ha criticat que la disponibilitat de places depengui de la “sensibilitat” de cada ajuntament i ha reivindicat que és una etapa educativa que hauria d’estar garantida. “No es pot sortejar, no pot dependre del teu codi postal”, ha manifestat.

Ha afegit que per aquelles famílies que no obtenen plaça comença una “odissea” per poder conciliar i, sovint, deriva en haver d’anar a un centre privat.

<strong>Les treballadores diuen prou</strong>

La plataforma aglutina també treballadores del sector. “Estem oblidades i diem prou”, ha dit una d’elles, Vanessa Pérez, que ha explicat que el seu sou ha pujat només 34 euros en 20 anys, fins als 1.234. Aquesta treballadora ha assegurat que la seva feina és vocacional i que està contenta però ha lamentat haver de treballar i tenir un sou que no li permet “arribar a finals de mes”. Ha criticat especialment la situació de les treballadores d’empreses externalitzades.

Més enllà dels salaris, ha criticat que treballen amb unes ràtios d’educadores per infants massa elevades i en contra de les recomanacions europees. Així, ha assegurat que a Catalunya hi ha vuit nadons de 0 a 1 anys per educadora, quan les recomanacions europees en marquen quatre. D’un a dos anys n’hi ha 13, quan la recomanació és de sis;  i de dos i tres anys en són 20, quan les recomanacions diuen vuit.

Aquesta treballadora ha alertat que treballen amb nens i que s’ha de posar solució a aquesta situació de manera urgent. “És insostenible”, ha insistit.

Davant d’aquesta situació, la plataforma ha reclamat al Govern i als ajuntaments més recursos per garantir places de bressol públiques i per millorar les condicions de les treballadores.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió