ACN Vila-seca – Unes 400 persones en situació de vulnerabilitat han assistit aquest dijous al concert de Nadal de l’orquestra Camerata XXI al celler de Vila-seca. És la primera ocasió en què el programa Apropa Cultura organitza un esdeveniment d’aquestes característiques al Camp de Tarragona, amb l’objectiu de “trencar barreres” entre la cultura i persones amb discapacitat i col·lectius amb risc d’exclusió social. Les ganes han estat evidents entre els assistents, com la Inés Mavedova, de la Fundació Pas a Pas de la Canonja. “M’ha semblat inclusiu, he estat amb gent de totes les edats amb discapacitat i sense”, ha destacat. El concert ha constat d’un repertori de música clàssica i nadales en un format “relaxat” per facilitar el gaudi dels espectadors.
El programa Apropa Cultura ha reunit uns 400 espectadors al celler de Vila-seca en el marc de l’espectacle ‘Concert de Nadal: màgia i follia’ de l’orquestra Camerata XXI. Una proposta pensada específicament per a col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat i persones amb discapacitat. En aquest sentit, el projecte s’ha ideat a través de sessions “relaxades”, un tipus de format adaptat amb què els usuaris poden accedir a un espectacle musical nadalenc de primera categoria.
Segons la directora del programa, Sònia Gainza, el concert permet trencar les barreres que sovint es troben aquest persones a l’hora de gaudir d’espectacles d’aquest tipus. “És un públic gens convidat normalment i que no té accés a la cultura ni per preu, ni per horari i perquè sovint tampoc té la capacitat de fer silenci que requereixen algunes disciplines de concerts. Avui oferim una sessió relaxada, on tothom es pot expressar lliurement mentre a dalt de l’escenari es proporciona un espectacle de la mateixa qualitat que en qualsevol concert que veuríem en un gran teatre”, ha afirmat.
<strong>Bona rebuda per part del públic</strong>
Des de les butaques, els assistents han gaudit d’un repertori d’una hora que ha combinat tant nadales com música clàssica, una proposta que ha estat ben rebuda per a usuaris i professionals. “Hi ha residents que els costa molt sortir del centre, però un cop aquí estan encantats i al·lucinant”, ha apuntat l’educadora social Marta Bellón, de la residència de gent gran de Vila-seca. L’activitat també ha servit per normalitzar la presència de persones amb discapacitat i sense en una localització com el celler de Vila-seca, tal com ha destacat la Inés Mavedova, usuària de la Fundació Pas a Pas de la Canonja. En la mateixa línia, ha defensat que encara queda feina per fer a l’hora de conscienciar sobre aquesta qüestió.
La pròxima sessió prevista en el marc del programa d’Apropa Cultura arribarà a Vilanova i la Geltrú el 14 d’abril. Després d’aquesta primera experiència a les comarques tarragonines, la voluntat dels impulsors és analitzar-ne la resposta rebuda i intentar consolidar la proposta de cara a futures edicions.