Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Movem esperona els ajuntaments a preparar projectes per a la primera convocatòria de la nova Llei de barris

|

- Publicitat -

ACN Tortosa – Movem Tortosa ha animat als ajuntaments a preparar projectes per optar a la primera convocatòria de la nova Llei de millora de barris. La normativa vol ser un revulsiu urbanístic, econòmic i social per als barris històrics i més vulnerables de ciutats com la capital ebrenca, ja que tindrà un impacte de 1.500 MEUR dels quals entre el 50% i el 75% el finançarà la Generalitat –amb fons europeus-. La nova normativa, impulsada per En Comú Podem, grup parlamentari del qual formen part, ha estat aprovada per àmplia majoria i sense cap vot en contra. El diputat de Movem, Jordi Jordan, ha defensat que és una llei “municipalista” pensada per transformar i aturar regressió d’alguns barris, ara amb la transformació dels habitatges que els conformen.

Jordi Jordan, diputat al Parlament i regidor de Tortosa, portaveu del primer grup de l’oposició al consistori, ha reivindicat la nova Llei de barris verds impulsada per En Comú Podem, com una normativa que ha de permetre rehabilitar i millorar els edificis dels barris històrics i més vulnerables de les poblacions. “És una molt bona notícia perquè pot afectar positivament al nostre territori i especialment a la ciutat de Tortosa”, ha assenyalat Jordan.

Publicitat

La normativa vol donar continuïtat a la transformació “i l’esperit” que es va iniciar fa dues dècades a molts municipis a les Terres de l’Ebre –Tortosa o Ulldecona- amb la Llei de barris aprovada durant el mandat de Pasqual Maragall, però que incorpora canvis importants. “És una nova oportunitat per millorar molts barris vulnerables i nuclis antics en els pròxims quatre anys”, ha dit el diputat de Movem. L’impacte inversor previst és de 1.500 MEUR, finançats amb fons europeus a través de convocatòries que gestionarà la Generalitat – i que es dotarà amb fons europeus- per subvencionar la meitat o tres quartes parts dels costos dels projectes presentats.

La nova Llei de barris verds “vol ser més que una actualització” de la normativa que la precedeix perquè “s’actualitza” en el context de transformació energètica i de sostenibilitat i correig “errors”. En aquest sentit, Jordan ha destacat que mentre l’anterior normativa es va abocar en la reforma i rehabilitació de carrers i espais públics, ara és el moment dels edificis i habitatges, sobretot per “mobilitzar habitatges buits i accions que fan referència a l’emergència climàtica i la transició energètica”.

El diputat ha defensat que els ciutadans d’aquests barris més vulnerables necessiten l’ajuda de l’administració pública per poder fer canvis del model energètic en l’àmbit particular, sobretot en edificis que “són molt antics”. “La sostenibilitat és una aposta que fa més de deu anys no estava a l’agenda política perquè no érem conscients del canvi climàtic”, ha apuntat.

La llei inclourà la instal·lació d’energia renovable als edificis, la millora dels consums d’aigua i el reciclatge i més espais verds als barris, però també té “perspectiva de gènere”, “una mirada en relació amb l’urbanisme i es tingui en compte les dones” i “actuar sobre el teixit humà” dels barris. Impulsarà, de fet, programes socials de formació, educació i activació econòmica perquè aquests barris “es transformin i canviïn la seva relació actual”. L’objectiu, com ha insistit el diputat d’En Comú Podem, “és millorar les condicions de vida dels barris més vulnerables, afrontar els dèficits urbanístics d’aquests barris i promoure-hi l’activitat econòmica”. Jordan ha afegit que la normativa inclou eines de participació perquè veïns i entitats també puguin participar en els futurs projectes de transformació.

La Llei de barris és la primera que tira endavant en l’actual legislatura i el grup parlamentari d’En Comú Podem treballa ara en la nova Llei d’equitat territorial.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió