ACN Móra d’Ebre – L’Ajuntament de Móra d’Ebre ha creat una beca de recerca històrica dotada amb 4.000 euros per investigar i divulgar la Baronia d’Entença. L’investigador i arxivista Manuel Romero Tallafigo ha considerat “fonamental” implicar les noves generacions en l’estudi de la història, i ha opinat que la beca pot ajudar a conformar un “relleu generacional” i a fer que “la gent acabi estimant la seva història, nomenclàtor, el seu poble i el seu castell”. L’objectiu de la beca, que es convoca per primer cop al municipi, és “treure a la llum aspectes inèdits” sobre l’etapa medieval del municipi i la baronia en el període de la família noble dels Entença, segons ha explicat l’alcalde de Móra d’Ebre, Rubén Biarnés.
La regidora de Turisme, Lorena Sastre, ha posat de manifest, de la seva banda, la rellevància de la iniciativa, que s’impulsa conjuntament amb l’associació La Riuada. Aquesta entitat, al seu torn, ha destacat el potencial de la beca per generar nous coneixements que es puguin integrar en futurs projectes de divulgació turística i cultural.
Els Entença, originaris de l’Aragó, van crear durant els segles XIII i XIV una jurisdicció senyorial o baronia a la Ribera d’Ebre que va passar posteriorment al Comtat de Prades. L’organització assenyala com aspectes d’interès les referències als almogàvers i al seu dirigent, Berenguer d’Entença, amb el municipi del qual es considera que és fill, així com els vincles i conflictes amb Roger de Flor i l’ordre veïna dels templers.
Els treballs que optin a l’ajut hauran de tenir entre 70 i 250 folis. L’Ajuntament crearà una comissió avaluadora que adjudicarà la beca, en farà el seguiment, donarà suport a la persona becada i tindrà capacitat d’assessorar el consistori per autoritzar els pagaments.
Entre els requisits per participar a la convocatòria es demana titulacions universitàries de doctorat, llicenciatura, grau o màster especialista en Història Medieval. Els becaris hauran de participar en un acte públic per exposar el projecte a Móra d’Ebre i realitzar una conferència posterior en acabar el treball. Els treballs es poden presentar fins al 31 de març del 2025.