ACN Barcelona – L’escriptor i activista mallorquí Guillem Frontera i Pascual ha mort aquest dilluns a Palma de Mallorca als 79 anys. La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, s’ha fet ressò de la notícia a través de la xarxa social X. “Perdem una veu fonamental de la nostra literatura. Un lluitador per la cultura, un defensor del pensament crític i un activista de la nostra llengua. Quina gran pèrdua. Que la terra li sigui lleu i el meu més sentit condol a amistats i família”, ha escrit. També se n’ha fet ressò l’Editorial Moll, que ha qualificat Frontera de “figura imprescindible” de la literatura en llengua catalana.
Nascut a Ariany, Mallorca, el 1945, Frontera va tenir una faceta de periodista, a través de la qual va ser fundador i director de la col·lecció de poesia ‘La Sínia’ (1965). Va ser en aquesta col·lecció, a més, on va fer els inicis literaris amb obres com ‘A ritme de mitja mort’ (1965) o ‘El temps feixuc’ (1966).
Va col·laborar amb diversos diaris i va treballar a la ràdio i a la televisió, on també va exercir de guionista. Especialista en temes d’art, va dirigir la ‘Gran enciclopèdia de la pintura i l’escultura’ a les Balears. També ser comissari d’exposicions artístiques i gestor cultural.
Com a escriptor va ser autor d’obres com ‘Els carnissers’ (1968), premi Ciutat de Palma, ‘Cada dia que calles’ (1969), premi Ciutat de Manacor, ‘Rere els turons del record’ (1970), ‘Tyrannosaurus’ (1977), ‘Una dolça tardor’ (1983), ‘Un cor massa madur’ (1994), ‘Si una nit penses en mi’ (2011), ‘L’adéu al mestre’ (2013), ‘Sicília sense morts’ (2015) o ‘La vida dels cossos’ (2019). L’any 2009 va rebre el Premi Crítica Serra d’Or per ‘La mort i la pluja’, que dos anys abans ja havia guanyat el Premi Mercè Rodoreda.
En la faceta d’activista, va ser reconegut el 2007 amb el Premi Gabriel Alomar dels Premis 31 de desembre de l’Obra Cultural Balear.