Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

Molins de Rei enllesteix el muntatge per inauguar el Museu del Renaixement amb l’objectiu de ser un referent nacional

|

- Publicitat -

ACN Molins de Rei – El Palau de Requesens de Molins de Rei és un anar i venir constant d’experts en art, historiadors i operaris per enllestir el muntatge del nou Museu del Renaixement. L’equipament es posarà en marxa el proper diumenge 15 de desembre, de manera que tothom treballa a contrarellotge per enllestir tots els detalls. L’espai vol ser un referent nacional en difusió del Renaixement. El seu director, Damià Martínez, destaca a l’ACN que serà el primer museu monogràfic sobre els segles XV – XVII. S’hi mostrarà i divulgarà la importància de l’art, però també de la història, la tècnica i la ciència. El Museu del Renaixement de Molins de Rei vol ser també un atractiu que posicioni el municipi turísticament. Espera rebre més de 6.000 visitants anuals.

Amb la inauguració del Museu del Renaixement, Molins de Rei salda una assignatura pendent. Damià Martínez considera que la primera gran fita va ser rehabilitar el Palau de Requesens, i ara poden arrodonir-ho inaugurant un espai que permet posar en valor el pes que va tenir el municipi al segle XVI. S’hi ha invertit prop de 3 milions d’euros, amb un 70% finançat amb subvencions europees.

Publicitat

“Aquest palau es va convertir en un allotjament força continuo de les grans personalitats de l’època”, recorda Martínez, en al·lusió a Carles V o els Reis Catòlics. Aassenyala especialment que, en una estada el 1519, Carles V va rebre l’ambaixada diplomàtica que li va confirmar que ell seria el proper emperador de l’imperi germànic.

Aquesta anècdota i tota la història que amaga el Palau de Requesens és prou coneguda en l’àmbit acadèmic, però no ho és tant entre el conjunt de la societat. Martínez veu aquest museu com “l’eina formidable” per reparar aquest desconeixement popular sobre el pes que Molins de Rei té en la història del Renaixement.

Per fer-ho, l’equipament acull un centenar de peces. La majoria són artístiques, però també hi ha elements per explicar la història, la cultura i la ciència “d’una època de gran modernitat”. Martínez sosté que, a diferència d’altres espais expositius ja existents a Catalunya sobre el Renaixement, en aquest cas l’equipament ofereix un discurs monogràfic mai fet abans.

“El Renaixement és el moment en què hi ha un canvi de paradigma molt important en la percepció de l’univers, de la descoberta d’un nou món perquè es constata que la Terra no és plana”, remarca, i afegeix que va ser una “gran eclosió de molts àmbits del saber, del coneixement i de la creecnça en noves capacitats de l’individu”.

El nou museu s’ha nodrit de peces del Museu Municipal de Molins, del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Frederic Marés, el Museu d’Història de Barcelona i el Museu de Lleida. També hi ha una obra que prové del Museo del Prado de Madrid i una peça del Museu Tèxtil de Terrassa, tot un seguit d’aportacions “que no només ajuden a crear un discurs sinó a difondre col·leccions que són formidables”.

Les últimes peces han arribat recentment i tot just aquesta setmana estan sent desempaquetades i situades a llocs estratègics del museu. Tot un procés minuciós on hi participen una desena d’especialistes per preservar les peces, supervisar l’operatiu i garantir que queden exposades en condicions òptimes.

La joia de la corona de l’equipament, però, va arribar ja fa dies. Es tracta d’un tapís gegantí -5 mestres d’alt i 9 metres de llargada- confeccionat al taller Willem Dermoyen de Brussel·les. La peça, “única i de gran bellesa”, la va comprar la Generalitat l’any 1557 per decorar el Palau de la Generalitat. Martínez destaca que en aquella època es considerava una peça de luxe, la qual estava feta de forma artesanal, brodant fil de llana i seda “amb un nivell de qualitat i de detall excepcional”.

La ciutadania podrà conèixer el relat que amaga el nou museu de Molins de Rei a partir del dia 15 de desembre. Aquell diumenge hi ha programada una cercavila amb recreació històrica gràcies a la participació de dues entitats de la Festa del Renaixement de Tortosa. Després d’una lectura teatralitzada a la mateixa plaça on s’ubica el Palau de Requesens, l’equipament quedarà obert al públic.

La intenció és que l’espai sigui un pol d’atracció turística a Molins i el Baix Llobregat. Per això també s’hi ubicarà la primera oficina de turisme del municipi. Pel que fa a les previsions de visitants anuals, Martínez apunta que treballen amb una estimació d’entre 6.000 i 10.000 persones. En aquesta previsió, hi tindran un pes molt important les visites educatives, ja que el museu s’ha proposat treballar especialment l’oferta adreçada a escoles i instiututs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió