Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

Milers de persones surten als carrers de Barcelona per exigir una baixada del 50% del preu del lloguer

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Milers de persones han sortit als carrers de Barcelona aquest dissabte per exigir una rebaixa del 50% del preu del lloguer i mesures “urgents” per accedir a habitatges assequibles. Convocada pel Sindicat de Llogateres i amb el suport de més de 4.000 entitats, la manifestació sota el lema “S’ha acabat: abaixem els lloguers!” arrenca a les cinc de la tarda a la plaça Universitat, recorrerà Gran Via, Calàbria i Consell de Cent fins a arribar a la plaça dels Països Catalans. En plena crisi per l’habitatge i amb els preus disparats, es preveu que la protesta sigui multitudinària amb manifestants d’arreu de Catalunya. Des del Sindicat de Llogateres amenacen amb una vaga de lloguers si “els rendistes i els polítics no abaixen els preus”.

Els convocants anticipen l’arribada de manifestants des d’una cinquantena de pobles i ciutats de Catalunya. S’han organitzat sis grans columnes ferroviàries de la R1, la R2, la R2 Sud, la R3 i la R4 en les dues direccions, i han arribat a Barcelona autobusos de municipis com Reus, Tarragona i Lleida. A partir de les quatre de la tarda han sortit diverses columnes de manifestants des dels diferents barris de la capital catalana.

Publicitat

La pancarta de capçalera la portaran els sindicats d’habitatge de tot Catalunya i durant la marxa el Sindicat de Llogateres farà una aturada a la Casa Orsola, edifici convertit en “un símbol de resistència contra l’especulació immobiliària”.

La manifestació acabarà amb dos parlaments a la plaça dels Països Catalans, el primer serà d’un militant del moviment per l’habitatge de València, i la intervenció de tancament serà a càrrec del Congrés d’Habitatge de Catalunya, espai que agrupa tot el moviment per l’habitatge.

<strong>Reivindicacions</strong>

“La situació de l’habitatge actualment és insostenible”, assegura el manifest unitari del moviment català per l’habitatge que acusa a rendistes, bancs i fons voltor de fer un “negoci rendible a costa de les classes populars”. També retreuen als polítics les “promeses buides i les lleis cosmètiques” que han permès que els lloguers i les hipoteques “pugin sense control”.

El Sindicat de Llogateres ha posat sobre la taula quatre reivindicacions “urgents”: abaixar els lloguers un 50%, contractes indefinits, recuperar habitatges buits, turístics i de temporada per a l’ús residencial, i acabar amb la compra especulativa.

La manifestació a Barcelona es produeix en un context de crisi de l’habitatge a tot l’estat i a gran part de la Unió Europea que està generant malestar social i protestes a diverses capitals. A mitjans d’octubre, unes 22.000 persones es van manifestar a Madrid i unes 15.000 a València pel dret a l’habitatge i contra la pujada dels lloguers, segons xifres de la delegació del govern espanyol.

<strong>Una convocatòria “plural i transversal”</strong>

La mobilització de dissabte compta amb el suport i la implicació de més de 4.000 organitzacions i 60 comitès, una mostra de “l’ampli consens” de les demandes, segons el Sindicat de Llogateres. Entre les 4000 entitats hi ha sindicats laborals com CCOO, UGT i la CGT, els sindicats de la Taula Sindical, fins a organitzacions com Òmnium, l’ANC o el CNJC, feministes com Ca la Dona, ecologistes com l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, Ecologistes en Acció o Greenpeace, i col·lectius com Las Kellys o el Sindicat de Manters. Hi participen també grans federacions com la Taula del Tercer Sector i la CONFAVC.

El moviment per l’habitatge hi té un paper central, amb el lideratge del Congrés d’Habitatge de Catalunya, que aglutina més de 50 sindicats d’habitatge. La mobilització arriba després de sis setmanes de feina “intensa” arreu del territori, amb el repartiment de 75.000 volants i 30.000 cartells per part de més de 60 comitès creats ad hoc.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió