ACN Brussel·les – La presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, ha avisat aquest dilluns que “no hi haurà impunitat” davant els suposats suborns de Qatar per influir les decisions de la cambra comunitària. “La corrupció no pot ser rendible”, ha dit Metsola en l’obertura de la sessió plenària a Estrasburg. Després que les autoritats belgues hagin detingut quatre persones, entre elles la vicepresidenta de la cambra Eva Kaili, Metsola ha reivindicat la cooperació dels serveis de l’Eurocambra amb les autoritats del país per esclarir els fets. Posteriorment a la intervenció de Metsola, els líders dels grups parlamentaris han pres la paraula per expressar de manera unànime la condemna a la corrupció i per demanar que s’esclareixin els fets.
En la seva intervenció, la presidenta de l’Eurocambra també ha anunciat la marxa enrere en el procés parlamentari de la proposta per liberalitzar els visats amb Qatar. Estava previst que Metsola anunciés aquest dilluns l’inici de les negociacions per a aquesta qüestió, però ha optat per fer marxa enrere i que la proposta torni a la comissió parlamentària.
La presidenta de l’Eurocambra ha expressat la seva “tristesa” i “enuig” pels suposats casos de corrupció a la institució. “No hi ha cap dubte que el Parlament Europeu, la democràcia europea i les nostres societats estan patint un atac”, ha dit Metsola, tot assenyalant que darrere dels suborns hi ha “països autocràtics” que volen “soscavar” els processos de la cambra.
Metsola, que va ser present en registres de les autoritats belgues perquè així ho estableix la constitució del país, ha instat els grups parlamentaris a “evitar la temptació de treure profit polític” de la situació. “Sortirem victoriosos d’aquesta prova perquè no hi haurà impunitat”, ha remarcat. “No amagarem res sota la catifa”, ha afegit. A més, la maltesa ha anunciat una investigació interna a la cambra per esclarir els fets.
<strong>Unanimitat dels grups contra la corrupció</strong>
Després de Metsola, els líders dels grups de la cambra han condemnat amb “fermesa” la corrupció i han demanat investigar per esclarir els fets. “Les acusacions de corrupció han perjudicat la institució i han posat en perill la confiança”, ha dit el líder dels populars europeus, Manfred Weber, que ha alertat que els suposats suborns afecten la confiança dels ciutadans en la institució.
Per la seva banda, la líder dels socialdemòcrates, Iratxe García, ha dit que es tracta d’un “dia molt trist” per a la democràcia i per al seu grup, al qual pertany Kaili. “Els culpables hauran de pagar davant la justícia”, ha afirmat García, tot assenyalant que el grup es presentarà com a part perjudicada en els processos judicials.
Al seu torn, el líder dels liberals de Renovar Europa Stéphane Sejourné ha reivindicat el rol de la justícia en la lluita contra la corrupció i ha demanat que l’Eurocambra prengui mesures per prevenir la corrupció per “enviar un missatge” a la ciutadania.
La colíder dels Verds Terry Reintke ha defensat “l’honestedat” de la majoria de membres de la cambra i ha dit que els casos de corrupció han “d’avergonyir” la institució. “El Parlament no pot continuar actuant com si no hagués passat res”, ha afirmat. Per la seva banda, la líder de l’Esquerra Manon Aubry ha acusat Qatar de “comprar veus” i ha adveritt que la democràcia “no està en venda”.
Finalment, l’eurodiputat dels ultres d’Identitat i Democràcia Marco Zanni ha dit que la cambra ha de prendre “decisions contundents” contra la corrupció i el membre dels Conservadors i Reformistes Ryszard Legutko no ha descartat que pugui haver més casos.
<strong>Els grups aborden el futur de Kaili</strong>
Els líders dels grups de l’Eurocambra aborden aquest dimarts el futur de Kaili. Es reuniran a primera hora del matí per tractar únicament la possible destitució de la grega. Kaili, que continua detinguda per la trama de suborns després que s’enxampés el seu pare transportant bosses amb diners en metàl·lic, ja està suspesa de les seves funcions com a vicepresidenta des d’aquest diumenge.