ACN Manresa – 51 líders religiosos de 33 països del món debaten a Manresa sobre el futur del canvi climàtic. Es tracta del Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022 Cruïlla de Camins, que vol trobar solucions religioses a la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic. La trobada se celebrarà fins dimecres a la capital del Bages amb motiu dels 500 anys de l’estada de sant Ignasi de Loiola a la ciutat i és l’acte més espiritual de tots els que s’han fet durant aquest any de commemoració. El coordinador del Fòrum, Joan Hernàndez, ha explicat que “un 84% de la població mundial és creient. Si la gent religiosa agafa aquest pacte a nivell personal o comunitari, les petites accions que puguin fer tindran una repercussió mundial”.
Aquest dilluns ha començat de forma oficial el fòrum interreligiós amb un debat a la Plana de l’Om que ha servit per identificar les crisis actuals. El programa, que s’allargarà fins dimecres, comptarà amb ponències, debats, grups de treball i també tallers. A les tardes, a més, hi haurà diferents activitats com una visita per descobrir la vida monàstica de Montserrat o l’organització de cinc tallers en diversos centres religiosos de Barcelona com l’Església Ortodoxa, la Mesquita Al-Fath o el Centre Budista Samye Dzong.
Els 51 líders religiosos reflexionen sobre com les ciutats -on viu la major part de la població mundial- poden esdevenir més sostenibles i resilients, abordant el debat des del punt de vista social, econòmic, ambiental i espiritual i des d’una perspectiva de valors, entesa com a motor per a la transformació. Hi pren part, també, el món científic i l’administració i hi tindran molt protagonisme els joves.
Azza Karam, secretària general de Religions for Peace -l’ens que organitza el fòrum-, ha lamentat que “sovint, quan les religions treballen juntes hi ha molt poc reconeixement”. “Es posa el focus sempre en el terrorisme i la violència, però rarament es reconeix la cohesió social i la coexistència”, ha relatat Karam. Segons ella, aquest fòrum “exemplifica aquesta cohesió social de les religions”.
<strong>Arrencada simbòlica</strong>
La convenció va arrencar aquest diumenge amb un petit pelegrinatge entre l’Oller del Mas i la Cova, amb un centenar de persones, entre elles religiosos d’arreu del món. Els participants en aquest pelegrinatge van fer una parada espiritual a la torre de Santa Caterina, on també s’hi van afegir el bisbe de Vic, Romà Casanova, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Després d’aquest acte simbòlic va tenir lloc una de les primeres xerrades al Museu de l’Aigua i de la Tècnica de Manresa. L’acte va ser protagonitzar per algunes de les personalitats presents a les jornades i tambçe per la neta de Mahatma Gandhi, Ela Ghandi. En aquesta ocasió, els líders espirituals van apel·lar als joves en la lluita contra el canvi climàtic.
<strong>Un pacte mundial</strong>
La darrera sessió tindrà lloc dimecres i servirà per proposar solucions concretes a través de la col·laboració entre les comunitats religioses, reflectides en el ‘Pacte Mundial Multireligiós i Multisectorial pel Desenvolupament de Ciutats Resilients, Sostenibles, Segures i Inclusives Manresa 2022’, un document de compromís social i mediambiental que es treballarà des de les diferents confessions al llarg dels tres dies que dura la convenció.