ACN Barcelona – Al llarg del 2023, més de 6.000 alumnes participaran a les quatre jornades de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques previstes a la ciutat en el marc del programa STEAM que organitza Barcelona de Serveis Municipals i l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya. La iniciativa és promoure les vocacions científiques entre l’alumnat de secundària, molt especialment entre les noies. La primera d’aquestes jornades ha tingut lloc aquest dijous al Palau Sant Jordi i hi ha participat 2.100 estudiants de 2n i 3r d’ESO de 28 instituts de Barcelona, l’àrea metropolitana i Girona. Les properes cites se celebraran a l’Anella Olímpica, el Parc del Fòrum, el Tibidabo i el Zoo de Barcelona.
Segons la tercera tinenta d’alcaldia i presidenta de Barcelona de Serveis Municipals, Laia Bonet, la capitalitat de la ciutat passa també per “incentivar les vocacions de l’alumnat de secundària, especialment les noies, com a palanca per a la generació de futur talent local”. Per la seva banda, la vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC, Josefina Antonijuan, ha assenyalat que aquesta iniciativa és una bona oportunitat perquè el jovent descobreixi “la seva passió i talent per les disciplines STEAM”.
En la jornada d’aquest dijous, cada grup-classe ha gaudit de tres activitats relacionades amb la física i la química, de 30 minuts de durada cadascuna, i d’un espectacle. Les sessions les han impartit estudiants de la UPC i els espectacles han anat a càrrec de col·laboracions entre el professorat d’aquesta universitat i artistes del conjunt de dansa Equidart o la banda de jazz Mobby Dixie. A banda, també s’han programat diverses propostes que no han requerit inscripció prèvia.
Ha destacat un taller sobre la percepció on, mitjançant unes ulleres especials, l’alumnat ha pogut experimentar com l’alcohol canvia la forma com captem el nostre l’entorn i els perills que això suposa per a la conducció. També un sobre coets, que ha permès als i les joves investigar sobre el vol d’un aparell propulsat per aire, i un en què els i les estudiants han descobert els materials que s’amaguen darrera d’algunes aplicacions tecnològiques i fins i tot han pogut fer una esferificació.
A més, i com a novetat respecte les anteriors edicions s’ha ofert un taller per experimentar i entendre el teorema de Pitàgores amb paper, estisores i una balança. També ha tingut lloc un ‘escape room’ ambientat en el centenari de la visita d’Einstein a Barcelona i on també s’explicava el paper que han jugat les dones científiques en el desenvolupament i aplicacions de la teoria de la relativitat.
Durant el 2022, les activitats STEAM a Barcelona van aplegar 6.079 alumnes d’ESO i batxillerat provinents, majoritàriament, de centres educatius de la capital catalana i de la seva àrea metropolitana.<br />