Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 15 de novembre del 2024
Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 15 de novembre del 2024

Mazón atribueix la tragèdia de la dana a un error del “sistema sencer” i anuncia una comissió d’investigació a les Corts

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha atribuït aquest divendres la destrucció de la dana a les proporcions “colossals i monstruoses” de les riuades. A parer seu, tot plegat va provocar una fallida “del sistema sencer”. “Es va fer el millor que es va poder, tot i que és evident que no va ser suficient”, ha remarcat en una compareixença davant les Corts Valencianes on ha acusat l’Estat de no facilitar informació suficient sobre la magnitud d’un temporal que ha causat ja més de 200 morts. Mazón ha promès a l’oposició que no eludirà “cap responsabilitat”, ha anunciat que el PP impulsarà la creació d’una comissió d’investigació sobre la dana al parlament autonòmic i ha instat el Congrés dels Diputats a fer el mateix.

“No negaré errors. No és possible fer-ho ni seria útil. Implicaria que no hem après res per temor al desgast polític o per aprofitar-nos-en”, ha defensat el president valencià davant el ple. A parer seu, calen “respostes” i no “atacs, mitges veritats o falsedats”. Entre les respostes que cal resoldre hi ha, segons Mazón, el motiu de la manca de sensors als rius i rieres que es van desbordar per la dana, la capacitat dels protocols per preveure errors humans o si tots els actors implicats tenien “informació suficient” per llançar alarmes.

Publicitat

“És legítim preguntar-se si la resposta a les peticions d’ajuda va ser l’adequada davant la gravetat de la situació”, ha ressaltat. “És legítim preguntar-se si el sistema va respondre com caldria”, ha reblat. “Van fallar massa coses, fins i tot el sistema sencer. Per això vinc amb profund dolor i tristesa per explicar la magnitud del fenomen devastador que vam patir. De com en va ser de letal una riada de la qual no teníem informació suficient i a temps”, s’ha excusat Mazón. “Es va fer el millor que es va poder, però és evident que no va ser suficient”, ha agregat.

A ulls de Mazón, no es pot “eludir cap responsabilitat” tot i que altres, sense citar a ningú directament, prefereixin cobrir-se darrere una “trinxera d’interpretacions competencials, normatives i lletres petites de reglaments i lleis per no fer autocrítica de la gestió”. “Fem autocrítica, van haver-hi coses que no es van fer bé, però no ho fem descarregar responsabilitat sobre altres”, ha indicat a la part inicial de la seva exposició.

<strong>Comissió d’investigació</strong>

Segons ha explicat Mazón, el PP presentarà una proposta per crear una comissió d’investigació a les Corts Valencianes que investigui “amb llum i taquígrafs” tot allò relacionat amb la resposta donada a la dana. “No es pot aprendre del passat sense saber el que realment va passar. Els valencians tenen el dret de conèixer tot el que va passar, la informació que hi havia i les decisions preses en una emergència per la qual avui i ara hem de buscar una explicació”, ha avisat.

<strong>El dinar del dia de la dana</strong>

En el seu repàs de la cronologia de la dana, Mazón s’ha aturat a explicar la seva agenda del dia 29 d’octubre. Els darrers dies s’ha criticat molt al president per estar sense cobertura i en un dinar amb una periodista mentre les inundacions començaven a descontrolar-se. “Vaig mantenir la meva agenda plenament conscient de com estava la situació i sabent que la consellera de Justícia i Interior juntament amb el seu equip ja s’havia desplaçat a algunes de les zones afectades per la crescuda del Magre i que estava en contacte amb la Delegació del Govern. Els recursos estaven en prealerta, els avisos s’havien enviat i la gestió de la possible emergència s’estava desenvolupant com altres vegades anteriors”, ha indicat.

“Quan vaig ser advertit que la situació a la presa de Forata s’agreujava, em vaig desplaçar al centre de coordinació d’emergències on estava constituït i treballant. El viatge no va ser fàcil. El mal temps, com és normal en aquestes situacions, va produir gran densitat de trànsit i va allargar el trajecte fins que vaig arribar amb el CECOPI treballant a ple rendiment i on no va caldre que ningú em posés al dia ni jo vaig endarrerir ni per un segon les tasques que s’estaven duent a terme”, ha afegit.

<strong>Agraïment als reis</strong>

El discurs del president valencià ha començat destacant que la dana patida fa dues setmanes és la pitjor d’ençà de les inundacions del Vallès del 1962 i té pocs precedents a la història recent europea. “Ens obliga a no oblidar-ho mai i a aplicar el procés més gran de reconstrucció que s’ha conegut en aquest país en dècades”, ha ressaltat.

El president valencià també ha començat la seva intervenció agraint la solidaritat de la societat espanyola en general, i dels reis Felip i Letícia en particular, als qui ha mencionat abans de ressaltar la labor dels treballadors públics, l’exèrcit i els voluntaris. “Vull agrair la seva empatia, afecte i valentia en voler estar i mantenir-se al costat dels qui ho van perdre tot”, ha afirmat Mazón referint-se als monarques.

<strong>”Altura de mires” i 31.000 milions</strong>

“Cal altura de mires, responsabilitat i que totes les administracions de l’estat, en tots els nivells, donem el millor de les nostres capacitats i recursos davant el que és la pitjor situació de la nostra història recent, només comparable a un escenari bèl·lic”, ha asseverat el president. Dirigint-se al govern espanyol, ha demanat que no deixi “a la seva sort” als valencians i faciliti els 31.000 milions d’euros que va demanar fa més d’una setmana quan va xifrar per primera vegada els costos de la reconstrucció.

“Aquests primers 31.000 milions no són una sempre xifra. (…) No és escollida a l’atzar ni per la improvisació, la ràbia o la tristesa, molt menys per capritx, sinó per un primer càlcul rigorós dels tècnics de la Generalitat Valenciana”, ha ressaltat Mazón. Seguidament, ha reclamat a Pedro Sánchez que activi també recursos europeus per ajudar a construir “defenses hídriques que ja haurien d’estar fetes”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió