ACN Barcelona – Cecilia Malmström, eurocomissària de Comerç durant la primera administració de Donald Trump, avisa en una entrevista a l’ACN que la tornada del magnat a la Casa Blanca provocarà “turbulències” en els mercats internacionals i un enfrontament comercial entre la Unió Europea i els Estats Units. “La situació és dramàtica amb l’elecció de Trump (…), i necessitem una Comissió Europea per afrontar-la. El que està passant a Brussel·les és infantil”, lamenta Malmström preguntada per la guerra del PP contra la candidata espanyola a vicepresidenta de la CE, Teresa Ribera, que està bloquejant un nou executiu comunitari. L’exdirigent europea de l’òrbita liberal apresa els populars a aprovar la seva candidatura: “Atureu aquest joc”.
Davant l’auge dels partits d’extrema dreta i populistes a Brussel·les, Malmström demana unitat a les formacions que “no comparteixen la seva agenda”. “Hem d’estar units i no barallar-nos per detalls, sinó centrar-nos en el futur de la UE”, diu la política sueca sobre la temptació dels populars europeus d’allunyar-se de la gran coalició amb socialdemòcrates i liberals per apropar-se a la ultradreta amb Trump a la Casa Blanca.
<strong>Riscos per a l’exportació als EUA</strong>
Com a responsable de Comerç de la CE entre el 2014 i el 2019, Malmström va haver d’afrontar el gir proteccionista que va suposar l’arribada de Trump a la Casa Blanca el 2016. Vuit anys més tard, la Unió Europea vol aprofitar les lliçons apreses i començar amb bon peu des del principi allargant la mà a Trump per negociar.
“La UE ha de ser dura, però ha d’estar oberta a pactar”, recomana la sueca, que coneix l’estil de negociació del republicà. Tot i que està convençuda que Trump imposarà aranzels a la Unió Europea perquè creu que “s’aprofita” dels EUA, Malmström recorda que el magnat és un home de negocis a qui li agrada tancar pactes que pugui vendre com a beneficiosos per als estatunidencs.
Els cotxes, els béns agrícoles i els equips tecnològics són els productes amb més risc de patir nous aranzels als EUA, segons ella. L’excomissaria assegura que Brussel·les n’és conscient i ja prepara “diversos escenaris” per respondre a Trump amb més aranzels, però alhora per proposar acords.
De fet, en la cimera europea de Budapest just després de la victòria de Trump, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja es va oferir a comprar gas natural liquat als nord-americans per atraure el president electe dels EUA a la taula de negociació. “Certament, podríem comprar molt més gas natural liquat als americans”, coincideix l’exresponsable de comerç de la UE en una entrevista amb l’ACN a Barcelona, on dimarts va fer una conferència organitzada per Acció sobre els riscos d’una segona administració Trump per al comerç mundial.
<strong>Rebrot proteccionista amb Trump</strong>
El proteccionisme torna a estar de moda en l’escena internacional. Així ho constata Malmström que, tanmateix, veu alguns senyals de liberalització a l’Àsia-Pacífic i anima Brussel·les a buscar altres vies en aquesta regió.
Per exemple, creu que la UE hauria de considerar sumar-se a l’acord per a l’Associació Transpacífica (CPTPP, per les seves sigles en anglès) com ha fet recentment el Regne Unit. Es tracta d’un bloc comercial a l’Àsia-Pacífic format per Austràlia, Canadà, Xile, Japó, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Perú, Singapur, Vietnam i Brunei.
<strong>Polèmic acord amb el Sàhara</strong>
Preguntada pel polèmic acord de pesca de la UE amb el Marroc que inclou el Sàhara Occidental, Malmström defensa que la CE hauria d’actuar “d’acord” amb l’última sentència del Tribunal de Justícia de la UE que anul·lava el pacte per segona vegada per no comptar amb el consentiment del poble sahrauí.
Malmström nega que portés la negociació durant la seva etapa com a comissària de Comerç i diu que ella va expressar “reticències” sobre l’acord quan era comissaria d’Afers Interiors. “El TJUE ha sigut molt clar dues vegades, i la CE hauria d’actuar en conseqüència”, remarca.