Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Maite Salord publica ‘El temps habitat’, una novel·la intimista de la venda d’una casa familiar i la pèrdua dels records

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’escriptora Maite Salord (Ciutadella de Menorca, 1965) ha presentat aquest divendres la quarta novel·la ‘El temps habitat’ (Proa), una obra intimista que aborda la pèrdua de les cases rurals familiars per la venda a mans d’estrangers. És el primer treball de l’exdirigent del Consell Insular de Menorca que s’ubica estrictament en la contemporaneïtat. Sense voluntat d’alliçonar si no de plantejar interrogants, la novel·la arrenca amb una dona de seixanta anys que ven la casa de camp familiar. La protagonista fa un recorregut d’unes hores en què vehicula els seus records amb els diferents espais de la casa. La venda de la propietat li farà fer un balanç de la seva vida i dels records d’un temps que ja ha passat i que no pot recuperar.

En roda de premsa, Salord ha explicat que quan va començar a escriure la novel·la el 2021 ja hi havia molts moviments de compra venda de cases de camp tant a Menorca com a d’altres territoris i ciutats. En aquests moments, però, ha relatat que hi ha un “boom”  amb una “illa que està en venda”. “És una realitat molt complexa. Plantejo interrogants més que respostes”, ha concretat.

Publicitat

A banda de parlar de la gent que ven i la que compra cases de camp, el llibre també tracta del difícil teixit empresarial de les illes i de realitats íntimes de la protagonista, com la relació amb els seus pares, el germà, el marit o les seves filles. Mentre fa balanç de la seva vida, la protagonista assumeix que s’ha equivocat amb moltes qüestions. Tot i això, és conscient que no les pot canviar i que li han de servir per afrontar millor el seu futur.

Un dels reptes de l’autora, doncs, ha estat concentrar tota la trama en només un dia i en un sol espai. A partir d’aquí ha desplegat diversitat de conflictes i ferides mal tancades de la protagonista.

El relat planteja un xoc de visions, entre qui vol vendre i qui no i entre la venedora que només veu el passat i la compradora que només concep el futur. Però també transporta certa nostàlgia amb tots aquells aspectes històrics que es perdran amb l’arribada d’una nova família.

La novel·la, amb “equilibri” entre les qüestions personals i les grans preocupacions del dia a dia, s’interessa per com són els records en funció del lloc d’on s’han viscut. El treball no jutja les persones que adquireixen noves finques ni tampoc les famílies que les venen.

Així, Salord ha trobat interessant veure com amb aquestes operacions les famílies perden la voluntat de mantenir la nissaga familiar i el prestigi que comportava que unes terres fes anys que eren d’una mateixa família.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió