ACN Madrid – L’operació de compra del BBVA sobre el Banc Sabadell anunciada al maig es troba encara a la primera fase de l’anàlisi que n’ha de fer la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Segons ha reconegut aquest dijous la presidenta de l’organisme, Cani Fernández, l’etapa inicial hauria de durar un mes, però el calendari s’atura cada vegada que els tècnics de l’ens veuen que els falta alguna informació rellevant. “En el cas d’una opa hostil tenim tota la informació de l’adquirent, però no de l’objecte de l’opa, hem obtingut la informació a base de sol·licituds, que han sigut reiterats”, ha afegit el mateix dia en què l’entitat vallesana ha anunciat 429 milions d’euros en dividends pels accionistes en plena ofensiva del BBVA.
Fernández, que ha admès que l’intent de compra del BBVA és l’operació “més mediàtica” de l’any, ha reclamat “paciència i respecte als treballs dels tècnics” que supervisen l’opa. Un cop acabi la primera fase, la CNMC decidiria si aprova l’adquisició, si s’avala amb compromisos o si passa a una “segona fase”. “La segona fase dura tres mesos i acabarà amb una aprovació amb compromisos, amb compromisos i condicions, o una eventual prohibició”, ha detallat.
Pel que fa a les condicions, Fernández ha dit que la comissió podria imposar exigències per evitar que la fusió de dues entitats com el BBVA i el Sabadell perjudiqui la competència bancària. “Les operacions que en segona fase que s’aproven s’eleven d’ofici, perquè així ho marca la llei, a una tercera fase al Ministeri d’Economia (…) qui pot portar-ho al Consell de Ministres amb una petició de modificació de les peticions o compromisos”, ha detallat.
<strong>Dividends del Sabadell</strong>
Les paraules de Fernández arriben el mateix dia en què el Banc Sabadell ha anunciat que pagarà als seus accionistes un dividend a compte en efectiu de 8 cèntims per acció el pròxim 1 d’octubre, oferint així una rendibilitat de més del 4% sobre el preu de cotització actual. La mesura, en ple debat sobre l’opa, implicarà que el banc desemborsi un total de 429 milions d’euros, un 33% més que en els dos dividends en efectiu del 2023.
Tal com va exposar el seu conseller delegat, César González Bueno, en la presentació dels resultats del primer semestre, el banc té previst pagar als accionistes 2.900 milions d’euros a càrrec dels exercicis del 2023 i el 2025, l’equivalent a 53 cèntims per acció, i prop del 28% sobre la cotització actual.
El president de l’entitat, Josep Oliu, ha afegit avui en un comunicat que “el Consell d’Administració de Banc Sabadell confia en les excel·lents perspectives de millora de la rendibilitat per als anys vinents, així com en la plena capacitat per generar valor a llarg termini per als seus accionistes”.