ACN Barcelona – L’Observatori Català de la Justícia ha acordat presentar al Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts una proposta conjunta i consensuada per a la creació de noves unitats judicials amb la voluntat de situar Catalunya en la mitjana estatal en nombre de jutges i magistrats tenint en compte la població. Així doncs, es tractaria de fer efectives 25 unitats judicials l’any 2024 i 25 més l’any 2025. Aquesta actuació seria un primer pas per agilitzar la situació dels jutjats a Catalunya. La baixa ràtio de jutges cada 100.000 habitants (10,98 a Catalunya en relació amb els 11,6 de mitjana estatal) se suma a l’alta taxa de litigiositat que segueix creixent, així com una gran mobilitat del personal judicial.
Tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han alertat d’aquesta situació i han coincidit en la necessitat de buscar-hi solucions.
D’altra banda, és una proposta que es va rubricar en el pacte entre ERC i PSC per a l’aprovació dels fallits pressupostos de la Generalitat i que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, també va compartir amb el ministre de Justícia, Félix Bolaños. Els diferents actors reunits en el marc de la Comissió Permanent de l’Observatori esperen que aquesta acció es faci efectiva en breu atès que la proposta de creació de noves unitats judicials es concreta en jutjats on hi ha marge de creixement.
<strong>Demarcació de Barcelona: 18 noves unitats judicials</strong>
Per al partit judicial de Barcelona, se sol·liciten 2 jutjats penals, 1 jutjat penal especialitzat en executòries, 2 jutjats de primera instància, 1 jutjat social i 1 jutjat mercantil. Pel que fa a l’Audiència, la proposta preveu 3 noves places de magistrat per a l’àmbit penal i 2 de nous per a l’àmbit civil.
Per a la resta de partits judicials de la demarcació de Barcelona, es demanen 6 jutjats de primera instància i instrucció, un per a cadascun dels següents partits judicials: Cornellà de Llobregat, Manresa, Esplugues de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Rubí i Sant Feliu de Llobregat.
<strong>3 a Tarragona, 3 a Lleida i 1 a Girona</strong>
Pel que fa a la resta de demarcacions, s’ha consensuat demanar 1 plaça de magistrat de l’àmbit penal a l’Audiència de Tarragona, 1 jutjat social per a Reus, i està pendent de determinar la prioritat entre 1 jutjat de primera instància o 1 jutjat mercantil (un dels dos) per al partit judicial de Tarragona. Pel que fa a la demarcació de Lleida, la proposta recull la creació d’1 nova plaça de magistrat en l’àmbit civil per a l’Audiència, 1 nou jutjat de primera instància també al partit judicial de Lleida; i 1 nou jutjat de primera instància i instrucció a Cervera. Addicionalment, la proposta també recull la necessitat de crear 1 nou jutjat social al partit judicial de Girona.
<strong>Altres possibles òrgans</strong>
A banda dels 25, la proposta també preveu la creació de 4 nous òrgans que podrien desplegar-se de forma imminent atès que els jutjats on s’ubicarien tenen marge de creixement. Es tractaria d’1 jutjat de violència sobre la dona a Barcelona, 1 jutjat de primera instància a l’Hospitalet de Llobregat, 1 jutjat de primera instància i instrucció al Prat de Llobregat i 1 jutjat de primera instància i instrucció a Sant Boi de Llobregat.
<strong>Reactivació de l’Observatori com a fòrum participatiu</strong>
L’Observatori és un òrgan col·legiat del qual formen part una vuitantena d’actors. Entre d’altres, el Departament de Justícia, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Fiscalia Superior de Catalunya, la Secretaria de Govern del TSJC, el Consell de l’Advocacia de Catalunya, el Consell dels col·legis de Procuradors de Catalunya, el Consell de Col·legis de Graduats Socials de Catalunya i un representat de les Facultats de Dret de Catalunya.
Aquest fòrum de debat i anàlisi va ser creat per Decret de Govern l’any 2009 i va estar actiu fins al 2015. L’equip de l’actual Conselleria va reactivar-ne la comissió permanent l’any 2023 amb l’objectiu de tenir un espai de trobada de tots els actors implicats en l’àmbit de la justícia, per reflexionar, debatre, analitzar i proposar millores en l’àmbit de l’Administració de Justícia, i així garantir un treball col·laborat i amb consens davant dels reptes de la justícia a Catalunya.