Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

L’hospital Trueta de Girona incorpora un procediment més precís per a les intervencions de fibril·lació auricular

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’hospital Trueta de Girona incorpora l’ablació per electroporació per a tractar casos de fibril·lació auricular. Es tracta d’un procediment nou i més precís que permet actuar només en aquelles cèl·lules cardíaques responsables de la fibril·lació auricular. La Unitat d’Arrítmies ha incorporat aquesta tecnologia per tractar unes les arrítmies cardíaques més freqüents entre la població. El centre va començar a aplicar la tècnica a partir del juny i des d’aleshores ja s’ha fet servir en 28 intervencions de pacients. Aquesta tècnica posiciona la unitat com una de les capdavanteres a Catalunya i l’Estat.

L’ablació per electrocució és una tècnica que utilitza polsos elèctrics per afectar només en aquelles cèl·lules cardíaques que estan implicades en la fibril·lació auricular. La tècnica selecciona el teixit miocardíac que genera l’afectació amb polsos elèctrics molt concentrats en temps i potència. Això fa que s’evitin afectacions a nervis propers a la zona i l’esòfag, tal com destaca la doctora Emilce Trucco, coordinadora de la Unitat d’Arrítmies de l’hospital Trueta de Girona.

Publicitat

De moment, la unitat ja ha fet fins a 28 ablacions des del mes de juny, quan van incorporar aquesta nova metodologia. A més, combina l’ablació per camps elèctrics polsats amb altres mètodes més tradicionals basats en l’ús de temperatures extremes, la crioablació i la radiofreqüència. Ara, la voluntat és incrementar l’ús d’aquestes ablacions en relació amb les altres teràpies.

L’electroporació es fa a través d’un catèter que s’introdueix amb una punxada a la zona engonal del pacient i arriba fins a l’aurícula esquerra del cor. La intervenció és mínimament invasiva i necessita menys temps que altres tècniques.

Els professionals l’utilitzen per a intervencions que tenen una fibril·lació recurrent i que es repeteix per intervals al llarg del temps (poden ser de minuts o allargar-se hores). Aquesta descompensació pot provocar coàguls sanguinis al cor, fet que augmenta el risc de patir un accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca i altres complicacions del cor.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió