ACN Brussel·les – L’excomissari de Justícia Didier Reynders és investigat per presumptament haver blanquejat diners amb bitllets de loteria durant anys a Bèlgica. Segons publiquen ‘Le Soir’ i ‘Folow The Money’, la policia belga va registrar dimarts dos domicilis de Reynders, que va fer de mediador entre el PSOE i el PP per tancar un acord sobre el Consell General del Poder Judicial com a comissari europeu de Justícia. La fiscalia de Brussel·les ha confirmat als dos mitjans l’existència del cas contra Reynders, que va ser també ministre d’exteriors (2011-2019) i ministre finances de Bèlgica (1999 -2011), també encarregat de la Loteria Nacional del 2007 al 2011.
Els dos mitjans informen que Reynders hauria comprat durant una dècada bitllets de loteria amb diners de procedència dubtosa per així blanquejar-los a través dels beneficis.
La investigació es va obrir després d’una denúncia de la Unitat de Tractament d’Informació Financera de Bèlgica i de la Loteria Nacional del país, que haurien detectat importants transaccions en la compra de loteria durant un llarg període de temps que podrien estar relacionades amb el blanqueig de capitals.
Poc més de 48 h després que Reynders deixés de ser comissari de Justícia, la policia belga va registrar durant dimarts al vespre dues residències de l’excomissari -el seu domicili principal a Uccle i una segona casa a Vissoul, a prop de Lieja-. Reynders va ser interrogat per la policia durant hores, però per ara no ha estat imputat.
La investigació està oberta des de 2023 a la Fiscalia de Brussel·les. Se sospita que l’exministre belga hauria comprat bitllets electrònics, uns vals d’entre 1 a 100 euros, que poden adquirir-se en qualsevol punt de venda i transferir-se posteriorment a un compte de la Loteria Nacional.
Segons han informat ambdós mitjans, els vals s’haurien comprat en efectiu i els beneficis, posteriorment, s’ingressaven al compte de Loteria Nacional de l’exministre belga, que després transferia al seu compte personal bancari.
La fiscalia hauria esperat fins que Reynders perdés la protecció lligada a la seva figura com comissari europeu per tirar endavant els registres i interrogatori. Tot i això, com la investigació se centra en un període de temps en què aquest era ministre i, posteriorment, membre de la Comissió Europea, manté una certa immunitat.
En cas que la fiscalia decideixi tirar endavant accions judicials contra Reynders, haurà de demanar a la Cambra de Representants de Bèlgica que li aixequi la immunitat.