Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

L’Eurocambra reconeix Edmundo González com a “president legítim” de Veneçuela amb els vots del PP i l’extrema dreta

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Parlament Europeu ha aprovat el reconeixement d’Edmundo González com a president “legítim i democràticament elegit” de Veneçuela amb els vots a favor del Partit Popular i els grups d’extrema dreta de l’Eurocambra -Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) i Patriotes per Europa (PfE)-. El text també insta la Unió Europea (UE) i els 27 a fer “tot el possible” per garantir que l’opositor de Nicolás Maduro assumeixi el càrrec el pròxim 10 de gener de 2025. La resolució ha tirat endavant amb 309 vots a favor, 201 en contra i 12 abstencions. Els socialdemòcrates s’hi han oposat perquè rebutjaven que el text inclogués el reconeixement de González, mentre que Renew no ha votat com a gest simbòlic per fer un “cordó sanitari” a l’ultradreta.

<em>(Aquesta informació s’actualitza amb les reaccions de diversos eurodiputats i grups del Parlament Europeu, així com amb la reacció d’Edmundo González)</em>

Publicitat

La resolució aprovada aquest dijous a l’Eurocambra ha estat impulsada pel Partit Popular Europeu (PPE), els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) i el grup de Patriotes per Europa (PfE).

El text, negociat durant el ple d’aquesta setmana a Estrasburg (França), reconeix a Edmundo González com a “president legítim i democràticament elegit” de Veneçuela i a Maria Corina Machado com a “líder de les forces democràtiques”. Alhora, insta la UE i els 27 estats membres, a fer “tot el possible” perquè l’opositor de Nicolás Maduro assumeixi les seves funcions de conformitat amb la Constitució veneçolana.

Malgrat que els populars han aconseguit tirar endavant el reconeixement de González com a president “legítim” per part del Parlament Europeu, en la resolució aprovada no s’han inclòs dos punts que el PPE, l’ECR i el PfE portaven en el text. La resolució que ha arribat a l’Eurocambra incloïa un punt en què s’instava a la UE i els 27 estats membres a reconèixer també Edmundo González com a president “legítim” del país llatinoamericà. Tanmateix, el ple ha tombat aquest punt i en la resolució aprovada no s’ha inclòs.

El text original també incloïa una petició dirigida a la UE i els 27 estats membres perquè emetessin una ordre de detenció internacional contra Maduro. No obstant això, aquest punt ha acabat caient del text i s’ha substituït per una esmena que demana a la Cort Penal Internacional (CPI) que inclogui les violacions dels drets humans i les detencions arbitràries denunciades per l’oposició veneçolana en les seves investigacions sobre els presumptes crims contra la humanitat comesos pel règim de Maduro i li “exigeix que rendeixi comptes als seus responsables”.

Més de 200 eurodiputats no han participat en la votació d’aquest dijous a l’Eurocambra, entre els quals els liberals de Renew, que s’han negat a votar com a gest simbòlic per fer un “cordó sanitari” als grups d’ultradreta.

Durant la setmana, populars i socialdemòcrates han intentat negociar un text conjunt sobre la resposta de la UE a la crisi de Veneçuela. Tanmateix, les converses van quedar encallades després que l’S&D, Renew, els Verds i l’Esquerra posessin com a línia vermella que el text no inclogués el reconeixement de González, argumentant que no era més que un reconeixement “simbòlic o virtual”. Els socialdemòcrates i els liberals sí que compartien la denúncia de la repressió i detencions arbitràries i, igual que l’Esquerra i els Verds, demanaven a la UE un paper de mediació, així com continuar exigint la publicació de les actes electorals.

Davant les línies vermelles del bloc majoritari, els populars europeus van negociar una nova resolució amb els Conservadors i Reformistes Europeus i Patriotes per Europa, que és la que ha acabat tirant endavant.

<strong>Reaccions dels eurodiputats</strong>

Després que la resolució hagi quedat aprovada, eurodiputats a favor i en contra d’aquesta han reaccionat a través de les xarxes socials. L’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha celebrat que “Europa hagi aprovat una resolució duríssima que condemna el règim de Maduro i reconeix Edmundo González com a president electe de Veneçuela”. “Una victòria importantíssima per tots els demòcrates que defensem la llibertat enfront de les dictadures, ha dit en un missatge a ‘X’.

Al seu torn, l’eurodiputat socialista Javi López ha carregat contra el PPE per “construir un acord sobre Veneçuela amb Meloni, Orbán, Le Pen i l’extrema dreta alemanya en lloc de fer-ho amb els partits europeistes”. “Els socialistes exigim el final de la repressió a Veneçuela i el respecte a la voluntat expressada a les urnes, hem de treballar perquè la democràcia torni. Un reconeixement precipitat d’Edmundo com a guanyador és poc útil tenint en compte els precedents”, fent referència al reconeixement per part de l’Eurocambra de Juan Guaidó el 2019.

Pel que fa als Verds, l’eurodiputada d’ERC Diana Riba també ha carregat contra els populars per tirar endavant la resolució amb l’extrema dreta i els ha acusat de “negociar proactivament un text comú amb aquells que volen acabar amb la UE”. “Sense cordó sanitari no només estan en perill els nostres drets i llibertats, també la UE”.

Els liberals de Renew també han difós un comunicat en què han defensat que estan “al costat de Veneçuela, però no de l’extrema dreta”. “Estem amb l’oposició i la democràcia, al contrari que l’extrema dreta. Per això rebutgem la normalització de la retòrica divisòria”, sentencien en el text. “Demanem la tornada al centre polític en el Parlament Europeu i una reafirmació dels valors democràtics i liberals”.

<strong>Edmundo González agraeix el reconeixement</strong>

En un missatge a ‘X’, Edmundo González ha celebrat i agraït el reconeixement del Parlament Europeu. “És el reconeixement a la voluntat sobirana del poble de Veneçuela i a la veu d’una majoria que exigeix que es respecti la veritat”.

L’opositor de Maduro també ha celebrat que la “comunitat internacional continuï incrementant el suport a la voluntat dels veneçolans”. “Estem treballant sense pausa per fer-la valdre”, ha dit. “Els veneçolans volem el mateix que els europeus: viure en llibertat i democràcia”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió