ACN Brussel·les – Els diferents grups del Parlament Europeu han celebrat aquest dimarts un debat a Estrasburg previ al Consell Europeu, previst pels dies 17 i 18 d’octubre a Brussel·les i que tindrà la competitivitat com a principal punt de debat. En aquest sentit, els eurodiputats han exigit més esforços als estats en aquesta matèria, especialment després de la publicació de l’informe Draghi. “Hem d’evitar que la UE es converteixi en un actor irrellevant”, han reclamat els eurodiputats de diverses formacions. Per altra banda, els grups d’esquerra també han volgut posar èmfasi en la situació a l’Orient Pròxim -reclamant que la UE trenqui relacions amb Israel-, mentre que la dreta ha reclamat que s’abordi amb més profunditat la qüestió de la migració.
El pròxim Consell Europeu serà precisament el primer que reunirà els líders i caps d’estats de la Unió després que es donés a conèixer el contingut de l’informe Draghi, el qual reclama una inversió addicional anual de 800.000 milions d’euros perquè la UE mantingui la competitivitat davant la Xina i els Estats Unts.
La idea darrera és el Consell Europeu d’aquest mes d’octubre és fer un primer balanç de la situació a nivell comunitari -analitzant aspectes com el mercat únic, la reindustrialització o els aranzels als cotxes xinesos- i aplanar el terreny per al Consell Europeu informal que se celebrarà a Budapest el 8 de novembre. Allà, està previst que els líders de la Unió emetin una declaració conjunta sobre la posició que ha d’adoptar la UE en matèria de competitivitat al llarg d’aquesta legislatura.
“En un context d’incertesa econòmica, és clau que la UE no es quedi enrere respecte als seus competidors”, ha destacat el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, en la seva intervenció davant el ple, tot remarcat que l’única via per aconseguir-ho passa per una economia “verda i neta”.
<strong>Competitivitat i seguretat</strong>
El torn d’intervencions dels partits en el debat l’ha inaugurat l’eurodiputat del Partit Popular Europeu, Siegfried Muresan, qui ha vinculat la competitivitat europea a la seguretat interna i externa de les fronteres. “Hem d’arribar a acords amb països tercers”, ha reivindicat, assegurant que el sector privat “només invertirà a Europa si se sent segur”. En aquest sentit, Muresan també ha subratllat la necessitat que la Unió reforci el seu pressupost en camps com la seguretat o la defensa.
Qui també ha vinculat la competitivitat amb la migració han estat els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) de Meloni, qui a través de l’eurodiputat Carlo Fidanza ha plantejat el retorn de migrants en situació il·legal com la principal solució per fer front al “desviament ideològic”. Segons l’italià, aquest desviament és el que fa perdre el focus a la UE davant l’assertivitat dels Estats Units i la Xina.
Per la banda dels socialistes, en canvi, l’eurodiputat i presidenta del grup a l’Eurocambra, Iratxe García, ha posat l’accent en la lluita contra la desigualtat i la pobresa per impulsar l’economia. “Si no corregim la trajectòria actual, correm el risc de convertir-nos en un actor irrellevant”, ha alertat.
Al mateix temps, l’eurodiputat i colíder dels Verds, Bas Eickhout, ha lamentat la manca d’iniciativa del president del Consell Europeu, Charles Michel, per impulsar aquests debats entre els estats membres i confia que el seu successor, el portuguès António Costa, aporti una alenada d’aire fresc.
<strong>Crítiques a Israel</strong>
Tot i que el debat sobre competitivitat serà el punt central del Consell Europeu d’octubre, els líders també tractaran altres temes com la guerra d’Ucraïna, la preparació per a la pròxima cimera del clima o el conflicte a l’Orient Pròxim. Sobre aquest últim punt, socialistes, Verds i l’Esquerra s’han mostrat especialment contundents amb el govern de Netanyahu i la inoperància de la UE, criticada aquesta mateixa setmana per l’alt representant Josep Borrell.
Des de la formació socialdemòcrata, Iratxe García ha reivindicat que ara és el moment de “desplegar tot el poder sancionador contra Israel perquè prevalgui el dret internacional”, deixant clar que la UE “no pot ser còmplice” dels atacs al Líban i Gaza.
Des del grup de l’Esquerra, l’eurodiputada Aubrey Manon ha corresponsabilitzat a la Unió Europea de les víctimes civils per no haver “alçat la veu”, mentre que des dels Verds, el neerlandès ha criticat la “doble vara de mesurar” dels 27 -comparant el posicionament ambigu sobre Israel i la contundència davant els atacs russos a Ucraïna- i ha apuntat que la credibilitat de la UE “està en joc”.