Edició 2289

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 31 de octubre del 2024
Edició 2289

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 31 de octubre del 2024

L’Espluga del Francolí busca un milió d’euros per museïtzar els gravats paleolítics de la Cova de la Font Major

|

- Publicitat -

ACN L’Espluga de Francolí – L’Espluga del Francolí busca subvencions per aconseguir reunir el milió d’euros de cost previst per al projecte de museïtzació dels gravats paleolítics de la Cova de la Font Major. Aquest dimecres, aprofitant el cinquè aniversari del descobriment d’aquestes il·lustracions, s’ha presentat l’avantprojecte. Per a la seva elaboració s’ha involucrat l’empresa Croquis i l’investigador de l’IPHE, Josep Maria Vergès. Aquest primer plantejament preveu la creació d’una rèplica a escala real d’un sector de les galeries amb la representació d’una selecció dels gravats, i la d’un espai sensorial on els visitants podran experimentar en primera persona les condicions reals de la Cova. El cost de l’avantprojecte ha estat d’onze mil euros.

Cinc anys després de la descoberta dels gravats del Paleolític Superior a la Cova de la Font Major, amb una antiguitat d’entre 36.000 i 10.000 anys, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha presentat l’avantprojecte per a la museïtzació de l’espai. La voluntat del consistori és construir una rèplica a escala real d’una part de les galeries on s’amaguen les més de 400 imatges. D’aquesta manera “els visitants podran gaudir d’una experiència visual i sensorial fidel als gravats originals”, segons han celebrat des del consistori.

Publicitat

La proposta també preveu una segona àrea d’interpretació amb recursos visuals per facilitar la comprensió dels centenars de formes i símbols. El recorregut també comptarà amb una maqueta de les galeries de Can Palletes i d’un sistema d’il·luminació especial per destacar els relleus i superposicions dels gravats més singulars.

Segons ha detallat la regidora de Turisme, Mar Gili, el consistori ja treballa en la recerca del finançament -valorat en un milió d’euros- per tal de poder redactar el projecte i engegar la construcció de les peces. Tot plegat, amb la voluntat que l’equipament esdevingui un pol d’atracció cultural i patrimonial.

<strong>Més de 400 gravats</strong>

Per la seva banda, l’arqueòleg de l’IPHES, Josep Maria Vergès, ha destacat la importància de donar a conèixer “una de les descobertes arqueològiques més importants de Catalunya”. De fet, va ser ell mateix qui, en el marc d’una de les activitats de la cova -Ruta Aventura- va adonar-se de l’existència d’aquests gravats en una zona de difícil accés. En concret, s’han trobat més de 400 gravats, on es representen animals com cavalls, cérvoles, urs i cabres, així com símbols abstractes.

Des de la seva descoberta, el 30 d’octubre del 2019, la zona s’ha mantingut tancada al públic, ja que les imatges estan gravades sobre capes de llims arenosos molt tous que es poden malmetre fàcilment.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió